Министър обяви важна новина за тол таксите.Цялата второкласна пътна мрежа

...
Министър обяви важна новина за тол таксите.Цялата второкласна пътна мрежа
Коментари Харесай

Министър Караджов: Увеличението на тол таксите ще е от 1 януари 2023 година

Министър разгласи значима вест за тол таксите.

Цялата второкласна пътна мрежа ще влезе в обсега на тол системата и ще бъде таксувана. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов след среща с превозвачи в понеделник.

Друга обсъждана тематика била смяна в работата на тол системата. От сектора упорстваха да няма внезапен скок на тол таксите и покачването да бъде отсрочено с половин година. Караджов удостовери, че новите правила ще влязат в действие от 1 януари 2023 г. 

" Ще има временен интервал от 6 месеца, в който нарастването ще бъде единствено ½ от препоръчаната цялостна такса. А от 1 януари 2023 година увеличението тарифата на тол таксите ще бъде в цялостния си размер ", разясни министър Караджов.

Предложението му за постепенно въвеждане на обсега и новите цени ще бъде в съгласие и направено по отношение на изследване, което ще направени Министерството на финансите. 

“В случай на позитивно мнение, това може да залегне в идващия бюджет за 1 януари следващата година ”, разясни Караджов, написа nova.bg. 

Караджов изясни, че за шест месеца таксата, която ще бъде платена, е в размер на 80 млн. лв., а тази за цялата последваща година - 160 млн. лв.. 

Той разяснява, че 6-месечната пролонгация не е “стъпка обратно ”, а “закономерно ” решение. 

“На второ място - нарастването, поради двете години заплащане на нулеви ставки за второкласната пътна мрежа, наподобява много фрапантно в публичен проект. Затова считам, че на стъпки е по-правилно и публично задоволително ”, изясни Караджов. 

От 1 юли камерите на тол системата ще стартират да начисляват съответната единица, отговаряща за превозно средство. “Тези, които замърсяват повече, т.е Евро 2,3,4 ще заплащат повече от Евро 6. Колкото по-тежък е автомобилът, толкоз повече ще заплаща ”, изясни министърът.

Друга, обсъждана по време на срещата мярка, е тази за т.нар “претоварване ” на камиони.  “Там също ще има ограничения, които до края на годината ще влязат. Всеки претрупан камион да бъде глобяван. Целта е да няма претрупани тежкотоварни транспортни средства, тъй като най-големите вреди са от тях ”, разясни още той. 

От своя страна превозвачите разясниха, че това няма да е последната им среща във ведомството.  

" След като обяснихме за какво желаеме отсрочване на тол системата, от страна на министър Караджов бяха поети задължения, че в границите на сегашния месец ще има мнение от МФ за тол системата, ще бъде помислено за второкласната пътна мрежа. Ако някои от тези неща, или всички те се случат, тогава към този момент нещата стоят по напълно друг метод ”, сподели Йордан Арабаджиев от Асоциацията на превозвачите в България. 

При разновидността на поетапно нарастване на тол таксите се предлага от 1 юли тази година колите сред 3,5 и 12 тона, според от екокатегорията си, да заплащат сред 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала. Тарифата за придвижване по пътища първи клас ще е сред 5 и 8 стотинки на километър, а за второкласните пътища – сред 2 и 3 стотинки. За тези транспортни средства от 1 януари 2023 година ставките се планува да бъдат надлежно сред 10 и 13 стотинки за автомагистрала, сред 6 и 9 стотинки за първокачествен път, а за второкласните пътища – сред 4 и 7 стотинки на километър.

От 1 юли колите над 12 тона, които са с 2 или 3 оси, съгласно екокатегорията си, ще заплащат сред 16 и 20 стотинки за автомагистрала. Заплащането за прекосяване по първокачествен път ще е сред 13 и 17 стотинки на километър, а по пътища втори клас – сред 9 и 11 стотинки. За тези товарни коли от 1 януари 2023 година цените ще бъдат от 26 до 30 стотинки за километър прекосяване по автомагистрала, сред 22 и 25 стотинки за пътища първи клас и сред 19 и 23 стотинки за второкласните пътища.

При колите над 12 тона с 4 и повече оси цената на километър от 1 юли т. година ще е в границите от 15 стотинки за второразреден път за транспортно средство категория ЕВРО VI, EEV и 32 стотинки за категории ЕВРО 0, I, II при пътешестване по автомагистрала. От 1 януари следващата година цената ще е от 29 стотинки за второразреден път за най-високия евро клас и 43 стотинки за изминаването на километър по автомагистрала за товарен автомобил категории ЕВРО 0, I, II.

Според категорията на транспортното средство и класа на пътя рейсовете сред 3,5 и 12 тона от 1 юли ще заплащат сред 1 и 5 стотинки за километър, а от 1 януари следващата година сред 2 и 8 стотинки. Тези с тегло над 12 тона – сред 1 и 6 ст./км от юли и сред 3 и 9 ст./км от следващата година.

Остава в действие предлагането за по-ниска цена на винетните стикери от 1 януари 2023 година. Вместо 97 лв. водачите ще заплащат 87 лв. за годишна винетка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР