Министър на енергетиката на Австралия призова домакинствата в Нов Южен

...
Министър на енергетиката на Австралия призова домакинствата в Нов Южен
Коментари Харесай

Осем милиона граждани на един от най-големите износители на въглища и LNG в света, са принудени да пестят ток

Министър на енергетиката на Австралия прикани семействата в Нов Южен Уелс, в който се намира най-големия град в страната Сидни, да изключат осветлението, поради енергийна рецесия.

Крис Боуен разяснява, че хората не би трябвало да употребяват електричество в продължение на два часа всяка вечер, в случай че " това е допустимо ". Той обаче добави, че е " уверен ", че спирания могат да бъдат избегнати.

Изказванията идват на фона на прекъсването на главният пазар на електрическа енергия на едро в Австралия, поради скок в цените. Боуен помили хората, живеещи в региона да пестят колкото се може повече електрическа енергия. " Ако имате избор по кое време да пускате избрани уреди, не го правете от 6 до 8 вечерта ", сподели той по време на конференция.

Австралия е един от най-големите експортьори на въглища и полутечен природен газ в света, само че от предишния месец се бори с енергийна рецесия. Три четвърти от електрическата енергия в страната към момента се създава от въглища. Стрната дълго време е упреквана, че не прави задоволително, с цел да понижи излъчванията и, че не влага задоволително във възобновими източници.

През последните седмици Австралия усети въздействието на спирания на доставките на въглища, спирания на няколко въглищни електроцентрали и покачващите се международни цени на силата.
 Най-големият експортьор на LNG в света Австралия е на ръба на газова рецесия
Най-големият експортьор на LNG в света е на ръба на газова рецесия

Това е огромно тестване за новоизбраното държавно управление на страната

По-рано през годината наводнения засегнаха някои въглищни мини в Нов Южен Уелс и Куинсланд. Освен това механически проблеми понижиха производството в две мини, които зареждат най-голямата въглищна станция на пазара в Нов Южен Уелс.

Около една четвърт от австралийските въглищни мощности за произвеждане на електрическа енергия сега не работят заради непредвидени спирания и планувана поддръжка.

Някои производители на електрическа енергия се оплакват, че разноските им се повишават, на фона на покачването на международните цени на въглищата и газа, поради глобите против Русия.

Междувременно търсенето на сила скочи на фона на захлаждането и когато стопанската система на Австралия се отвари след облекчение на рестриктивните мерки за Covid-19. Всичко това донесе растеж на цените на електрическата енергия на пазара на едро до над 210 $ за мегаватчас, избрана от регулатора на пазара - Aemo.

Преди ден Aemo предприе невижданата стъпка за прекъсване на пазара и съобщи, че ще дефинира непосредствено цените и ще компенсира производителите за дефицита. Регулатора помоли потребителите в Нов Южен Уелс " краткотрайно да понижат потреблението на сила ".

Не е ясно по кое време ще бъде анулирано прекъсването. В изказването се споделя, че " ценовият таван ще остане, до момента в който цените на електрическата енергия на едро не паднат под кумулативния предел на цените. "

Най-големият производител на електрическа енергия в Австралия AGL Energy съобщи, че чака да може да доставя повече сила на бизнеса и потребителите през идващите дни. Той има три блока, които са били отвън употреба в завода на въглища в Бейсуотър, Нов Южен Уелс. AGL разгласи, че един от блоковете би трябвало да се върне в употреба в четвъртък, до момента в който различен ще се върне онлайн до събота.

Според енергийният специалист от University of Sydney Лин Честър, властта е наясно с рисковете от старите генератори от десетилетия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР