Министър Калин Стоянов подписа Стратегическа рамка за сътрудничество между ЕК,

...
Министър Калин Стоянов подписа Стратегическа рамка за сътрудничество между ЕК,
Коментари Харесай

Калин Стоянов подписа Стратегическа рамка за сътрудничество между ЕК, Агенциите на ЕС и България

Министър Калин Стоянов подписа Стратегическа рамка за съдействие сред Европейска комисия, Агенциите на Европейски Съюз и България с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон

Приносът и самодейната ангажираност на България са неделима част от взаимните европейски старания за адресиране на миграционните провокации и по-доброто действие на Шенген, акцентира комисар Йохансон.

Документът извежда основни въпроси в региона на ръководството на миграцията и границите. Стратегическата рамка ще даде опция за продължение на структурираното съдействие сред България, Европейска комисия и европейските организации в основни области – гранично ръководство, леговище, връщане и полицейско съдействие. Ще бъде подкрепят и процесът на подготовка на българските институции за използване на новото европейско законодателство в региона на миграцията и убежището.

Приетата рамка за съдействие е продължение на сполучливия взаимен Пилотен план, който подкрепя доста способените български органи и направи по-видими дългогодишните непрекъснати старания на страната ни за поддържане на високо равнище на сигурност на външните граници на Европейски Съюз, предварителна защита на незаконната миграция и вторичните придвижвания. Същевременно документът регистрира новата роля на България във действието на Шенгенското пространство.

Днес Комисията започва и ново характерно деяние за финансиране от 85 милиона евро по Инструмента за ръководство на границите и визите (BMVI) 2021 – 2027 година за възстановяване на националните качества по външните граници на Европейски Съюз. България и Румъния към този момент могат да аплайват за в допълнение финансиране за разширение или надграждане на съществуващите системи за наблюдаване на границите; закупуване на транспортни средства, в това число с опция за термовизия; закупуване на оперативно съоръжение като камери за разкриване на придвижване и термовизионни камери и създаване или надграждане на системи.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР