Министър Димитър Стоянов в Рамщайн: България предоставя военна и военно-техническа

...
Министър Димитър Стоянов в Рамщайн: България предоставя военна и военно-техническа
Коментари Харесай

Димитър Стоянов обяви в Рамщайн, че предоставяме военна помощ на Украйна

Министър Димитър Стоянов в Рамщайн: България дава военна и военно-техническа помощ на Украйна в осъществяване на решението на Народното събрание

" България дава военна и военно-техническа помощ на Украйна в осъществяване на решението на Народното събрание от 3 ноември 2022 година "

Това сподели служебният министър на защитата Димитър Стоянов на съвещанието на Контактната група за даване на отбранителна помощ на Украйна в град Рамщайн в Германия. Домакин на форума е секретарят по защитата на Съединени американски щати. В българската делегация вземат участие началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на защитата Теодора Генчовска, оповестиха от Министерството на защитата (МО).

От известието не излиза наяве дали Стоянов е загатнал в изявлението си, че в Конституционния съд е формирано дело по искане на 50 народни представители от Българска социалистическа партия и " Възраждане " решението на Народното събрание да бъде оповестено за противоконституционно. Не се показва също, дали се чака правосъдното решение по проблема, или страната ни към този момент се е заела с утвърденото от депутатите даване на военна помощ за Украйна.

" От началото на съветската инвазия в Украйна с български национални транспортни средства от Министерството на защитата сме дали филантропична помощ, както и военни персонални защитни средства, на обща стойност 7 милиона лв. ", съобщи Стоянов. Той удостовери готовността на страната ни да взе участие в подготвителната задача на Европейски Съюз EUMAM UA в осъществяване на решението на Народното събрание, която има за цел да обезпечи поддръжка за възобновяване на Украйна и нейната европейска интеграция.

От МО прецизират, че националният принос към задачата планува присъединяване на български военнослужещи от Въоръжените сили в Звеното за военно обмисляне и осъществяване на военни задачи на ОПСО на Европейски Съюз в Кралство Белгия, както и в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална република Германия. Предлага се всяка година бойни санитари от украинските въоръжени сили да се приготвят в България.

В рамките на форума в Рамщайн Димитър Стоянов е провел срещи с шведския си сътрудник Пол Йонсон и с представители на Министерството на защитата на Франция, на които е разисквана модернизацията на българските въоръжени сили. Той е разговарял и с сътрудниците си от Полша и Украйна Мариуш Блашчак и Олексей Резников.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР