Минимум 5% от водачите са готови във всеки един момент

...
Минимум 5% от водачите са готови във всеки един момент
Коментари Харесай

Д-р Милен Марков: 1/4 от катастрофите са заради разсейване

" Минимум 5% от водачите са подготвени във всеки един миг да употребяват мобилен телефон по време на ръководство на автомобил. Не са единствено мобилните телефони. Разсейването се трансформира в новата зараза за сигурността на придвижването по пътищата. По данни на ЕК 1/4 от пътно-транспортните катастрофи са провокирани заради разсейване - за секунди могат да настъпят доста рискови обстановки ". Това съобщи пред БНР доктор Милен Марков, специалист в Агенцията по сигурност на придвижването по пътищата. 
Той подсети, че лятото и по-топлата част на годината е значим интервал за строителни работи. Повишаването на сигурността зависи и от тях, акцентира той и означи, че някои строителни работи няма по какъв начин да бъдат избегнати и би трябвало да бъдат изпълнени. 
Затова доктор Марков препоръча на участниците в придвижването, в случай че имат опция, да заобикалят най-горещата част на деня, да са готови с задоволително течности, да не се разсейват и да не употребяват мобилни телефони. 
По думите му в огромната си част пътните поправки се обезопасяват правилно. Но:
" Голям проблем в следствие съставлява ненавременното премахване на краткотрайната организация на придвижването и това, че доста от водачите не се осведомят авансово за съществуващите поправки ". 
Много от най-важните републикански пътни артерии са прекалено натоварени и доближават пикови стойности в летния сезон, означи специалистът. По думите му една от аргументите да бъдат отбивани ТИР-овете в горещините е от позиция на асфалтовото покритие - да не се получават деформации. 
" Мобилността на всяко общество е главен фактор за неговото развиване. Ние би трябвало да намерим баланс сред това стоките и услугите да се придвижват и това да става безвредно. Когато тежките коли бъдат спрени - те се стопират при започване на правите, които са неразрешени за прекосяването им. Няма избрани места, на които те могат да спрат безвредно, няма условия. А когато трафикът се пусне, този тежкотоварен превоз, който потегля, също става рисков поради разликата в скоростта на придвижване сред другите транспортни средства ".
Д-р Марков прикани водачите да бъдат деликатни и толерантни на пътя. 
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР