Минимобилните превозни средства консумират повече енергия и пространство от скутерите,

...
Минимобилните превозни средства консумират повече енергия и пространство от скутерите,
Коментари Харесай

Следващата революция в придвижването: електрическите миниколи

Минимобилните транспортни средства употребяват повече сила и пространство от скутерите, само че сигурно в пъти по-малко от огромните коли

© Forbes Днес една от най-горещите тематики е тази за микромобилността. Става въпрос за тези супермалки скутерчета и електрически колела, които срещаме все по-често по улиците. Удобни и (където е възможно) енергийно и пространствено ефикасни, в този момент те са " новото допълнение " на пътя. Не за всички това обаче е нещо хубаво - срещат се доста рецензии по отношение на къде биват оставяни (или по-скоро зарязвани), пораждат и проблеми, свързани с сигурността като безотговорното шофиране или огромния късмет някой да падне от толкоз малко транспортно средство.

Първо бяха скутерите

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпреки това енергийната и пространствена успеваемост, която имат, е несравнима с тази на леките и товарните коли, споделя Forbes. Типичният кик скутер изразходва единствено 18 вата на час за километър, до момента в който електрическият автомобил употребява 250 (или 170 на човек при приблизително натоварване на колата). А цялата система на нюйоркското метро (най-ефективната към този момент в САЩ) употребява 150 вата на час на пътническа миля. Накратко казано, скутерът е осем пъти по-ефективен от най-хубавото метро.

Не всичко обаче е цветя и рози - нормално скутерите чартърен са нискокачествени и имат къс живот. А това значи, че хабят повече сила единствено тъй като не са доста издръжливи, а не поради това, че возят пасажери. Друг проблем са трудностите по пътя и ниската просвета по процеса за зареждането им. Всичко това би трябвало да се промени, с цел да се реализира нужната успеваемост и резистентност на бизнеса.

Скутерите имат и други дефекти - те са подобаващи за каране само в гъсто обитаемоте места и се употребяват единствено за къси дистанции. Това частично се дължи на ниската скорост, която поддържат, и частично на това, че в действителност излиза по-евтино да използваш услугите на Uber за избрани дистанции. Не може да се каже, че скутерите са и безвредни, по тази причина изискват потреблението на избрани защитни ограничения. Каската е добра концепция, само че мъчно би могла да се наложи.

И забравените миниколи

Има и едно друго разбиране, което страхливо навлиза напоследък r което може да промени културата на транспортните средства. Това е минимобилността - или дребните транспортни средства, представляващи нещо приблизително сред скутер и автомобил. Броят на колелата им варира сред 2 и 4, като тяхна специфичност е, че са доста тесни - в едно платно могат да се съберат 2 или 3 от тях. Вътре може да се возят един или двама пасажери, само че в случай че са застанали един зад различен. Ако имат единствено две колела, миниколите могат да застават в изправено състояние при паркиране.

В някои страни мотоциклетите и газовите скутери са най-популярният тип превоз. Няколко компании към този момент са правили опити за минимобилни транспортни средства, като някои към момента са в произвеждане - като Renault Twizzy, както и други, които са прототипи - Toyota iRoad, Nissan Land Glider или създаваната от Commuter Cars Tango. Нито един модел от тях обаче не е сполучлив. За това си има и причина - не стават за съществена кола. Могат да бъдат единствено втора или трета, макар че 80% от градските пътувания са несподелени.

Засега миниколите постоянно са били създавани в дребни количества (което прави цената им по-висока), тъй като са потребни само за това характерно (макар и популярно) единично напредване. Техен бонус е, че елементарно се паркират, а това е тласък за доста консуматори.

Ако бяха и " умни "...

Съвсем друго е обаче, в случай че тези миниколи са безпилотни и могат сами да се закарат до входната врата. Затова дано разгледаме и този вид. Услуги като Uber са потвърдили, че когато едно нещо е на ниска цена и комфортно, елементарно става известно.

Минимобилните транспортни средства ще употребяват повече сила и пространство от скутерите, само че сигурно в пъти по-малко от огромните коли. И въпреки всичко 5 от тях ще заемат мястото на един седан, каран от един човек. А това е съществено преимущество.

Миниколите обезпечават комфорт на всички без значение от физическото им положение. Те биха били комфортни и за инвалиди. На първо място са затворени - не зависят от метеорологичните условия, а в случай че се задвижват посредством електрическа сила, ще са безшумни и няма да замърсяват градовете. Идеални са за пътешестване в центъра, както и за по-дълги дистанции. При подобаваща инфраструктура техните варианти биха се нараснали още повече.

Днешното общество свързва огромния и първокласен автомобил с богат човек, а бедният - с по-малък. Но през днешния ден т.нар богати са подготвени да изхвърлят скъпата си кола, стига да заобикалят тапите, които постоянно се получават в тунели или надлези. Mиниколите да вземем за пример имат голямо преимущество тук - могат да се разминават по-лесно и по-бързо и не изискват огромна ширина.
Ако си представим, че имаме тази опция, и прибавим това, че са съвременни и имат опция да се движат на ток, известността им няма да закъснее. Очертава се това да е идната транспортна гражданска война.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР