Минималната заплата трябва да стане поне 1400 лв., за да

...
Минималната заплата трябва да стане поне 1400 лв., за да
Коментари Харесай

КНСБ: Минимална заплата 1400 лв., за да оцелеем

Минималната заплата би трябвало да стане най-малко 1400 лева, с цел да могат двама работещи родители да отглеждат едно дете, пресметнаха от КНСБ. Реално обаче минималната заплата е единствено 710 лева и популацията в страната понижава, като към този момент приближава 6,5 млн. души.

Необходимите пари за прехрана на семейство от двама възрастни с едно дете до 14 години са 2189 лева на месец, сподели Пламен Димитров, президент на КНСБ. Тези пари за нужни единствено за най-необходимото - храна, жилище, превоз, обучение и така нататък Необходимите средства за прехрана на тричленно семейство са нарастнали с 283 лева, или с 14,8% за година, поради високата инфлация. За да разполагат с 2189 лева на месец двамата родители би трябвало да имат брутни заплати най-малко по 1411 лева, демонстрират данните на КНСБ.

Ако човек работи и живее самичък, за месечната му прехрана са нужни 1216 лева, което е със 157 лева повече по отношение на предходната година по това време. За да разполага с тези пари, брутната му заплата би трябвало да е 1567 лева.

Заради високата инфлация и растежа на нужните разноски за прехрана на хората, от КНСБ оферират минималната заплата да стане 760 лева още с актуализацията на бюджета от 1 юли. От 2009 година насам минималната заплата се е покачвала по-бързо от инфлацията и по този начин действително парите са хората са се увеличавали. В момента обаче това не е по този начин. През последните месеци се усилват хората, които работят за по-малко пари от нужните за издръжката им. 71% от работещите взимат под нужната заплата за естественото им оцеляване без да гладуват и да стоят на студено през зимата. Затова съгласно КНСБ минималната заплата би трябвало да нараства със 17-18% през всяка от идващите години, с цел да може през 2027 година да доближи нужните пари за прехрана.

Сред главните аргументи за растежа на нужните пари за прехрана на българите е повишаването на бензина (с 42% за година), дизела (с 45%), газа (около 4 пъти) и тока за бизнеса (близо пет пъти). Всичко това се отразява на цените на останалите артикули и услуги. За година храните са поскъпнали със 17,7%. Повишението на цената на хляба е с 20%, на олиото с 56,9%, на млякото и млечните артикули - с 18%. В резултат инфлацията в България е измежду най-високите в Европейски Съюз. Само в пет страни от Европейски Съюз покачването на цените е по-голямо.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР