Минималната тарифа трябва да гарантира сигурността, качеството и комфорта на

...
Минималната тарифа трябва да гарантира сигурността, качеството и комфорта на
Коментари Харесай

Паргов: Таксиметровите шофьори да се обединят около разумни искания

Минималната цена би трябвало да подсигурява сигурността, качеството и комфорта на таксиметровата услуга.

Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов след среща с представители на разнообразни организации и съюзи в таксиметровия отрасъл. Тя се състоя по негова покана, откакто преди седмица на постоянното съвещание на Комисията по превоз и туризъм бяха неглижирани проблемите им и присъстващите представители на таксиметровите водачи не бяха изслушани. На срещата в залата на Българска социалистическа партия - София участваха националният представител Александър Паунов, който е член на Парламентарната комисия по превоз, както и специалистите Петър Мутафчиев, някогашен министър на превоза, и Християн Кръстев.

Според Паргов би трябвало да стартира явен и съответен диалог сред Сдружението на общините и таксиметровия отрасъл. В резултат да бъдат дефинирани съответни оферти, които да бъдат отнесени към държавното управление и Народното събрание.

Таксиметровите водачи показаха доста проблеми, решенията на някои от тях са концептуални, разяснява Калоян Паргов, който е заместник-председател на Комисията по превоз и туризъм в СОС. В последна сметка те се сплотиха към 4 основни въпроса. Предупредих ги, че би трябвало да бъдат единни в настояванията си, тъй като единствено тогава ще могат да ги отстояват и да реализират резултат, изясни Паргов. 

Основният въпрос, който таксиметровите водачи сложиха, е обвързван с регламентиране на минималния предел на транспортните цени. " Разбрах, че браншовите организации приготвят декларация, която ще показват на вниманието на Столична община. В нея те ще обосноват настояването си за тази минимална цена на километър и ще застанат твърдо зад нея, добави Калоян Паргов. Второто искане, към което се сплотиха, е да получат позволение да употребяват бус лентите, когато возят клиенти. Третият проблем е някогашен - този със стоянките. В " синята " и " зелена зона " Столична община не дава места за стоянки на такситата. Разбрах, че таксиметровите водачи са имали среща с ЦГМ и представители на ГЕРБ от Комисията по превоз и туризъм, което за мен беше изненада, и даже са получили заричане за разрешаване на този проблем. Предложението на таксиметровите водачи е 2% от местата в " синя зона ", 4% от тези в " зелена " да бъдат заделени за стоянки на такситата. На мен това предложение ми звучи рационално, само че ще го обсъдим с нашите специалисти ". 

Председателят на групата на Българска социалистическа партия в СОС се изненада от едно от предложенията на таксиметровите водачи, обвързвано с желанието им за прибавяне на изискване за наложителна уседналост от 5 години в София при приемане на позволение за каране на такси. 

Ако това предложение беше излязло от мен, несъмнено щяха да ме обвинят, че желая да прекроя сектора, разяснява Калоян Паргов. Те желаеха да има по-строги условия към искащите да карат такси. Освен уседналостта от 5 години, с цел да може добре да познаваш огромен град като София, желаят категоризация на колите, употребявани за таксита. Като цяло, проблемите са доста, огромна част от тях са концептуални и са свързани с цялостното развиване на сектора. Предстои доста работа, с цел да бъдат решени, съобщи още Паргов. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР