Минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя

...
Минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя
Коментари Харесай

Догодина минималната заплата става 50% от средната за страната

Минималната работна заплата за идната календарна година да се дефинира до 31 октомври на актуалната година и в размер не по-малък от 50 на 100 от брутната междинна заплата за страната за интервала от дванайсетте месеца, предхождащи определянето й. Това реши на първо четене Народното събрание без нито един глас " срещу ", като като одобри препоръчаните от " Българска социалистическа партия за България " промени в Кодекса на труда.

Към момента това значи най-малък размер от 850 лв., пресмятат вносителите. Новият механизъм за установяване на минималната заплата бе подсилен от 175 депутати, единствено трима се въздържаха.

Целта на законопроекта, съгласно вносителите, е навреме обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на Екологичен потенциал и на Съвета по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейски Съюз в изискванията на висока инфлация, ниски приходи и непрестанно растящи разноски на живот.

В момента, след удръжките, действителният размер, който се получава, е 549 лв., т.е. - 45 лв. над новата линия на беднотия, показват вносителите. Ако в този момент не се вдигне размерът на минималното трудово заплащане, по-късно ще се наложи доста по-голямо нарастване и бизнесът ще бъде усложнен да изплаща такава заплата, се показва още в претекстовете.

По време на дебатите соцлидерката Корнелия Нинова не пропусна да упрекна служебното държавно управление, че е замразило минималната заплата.

" Проблемът се споделя служебно държавно управление. По време на консултациите получихме увещание от президента, че ще се разпореди за нарастване на минималната работна заплата, само че няма и една стотинка за нарастване ", сподели тя. " Върху нас пада отговорността да поправяме държанието на служебния кабинет, който замрази приходите на жителите. Нека да се знае кой е отговорен, дано всеки си понесе отговорността. Защото ни омръзна партиите да са отговорни, Народното събрание да е отговорен, депутатите... ", добави Нинова.

 Снимка: БТА

Бившият министър председател Кирил Петков посочи, че Политическа партия поддържа предлагането за нарастване на минималната заплата, без значение кой го издига.

" В този миг е наложително да увеличим минималната работна заплата, тъй като с инфлацията, която заля цяла Европа, доста хора са на ръба на бедността ", съобщи Петков. А откакто от всички партии показаха утвърждение на повдигането на минималната заплата, разяснява: " Много се веселя, че има консенсус и след два месеца започваме да работим по значимите въпроси ".

 Снимка: БТА

Въпреки че поддържат нарастването, от ГЕРБ предизвестиха, че сходен метод ще усили сивата стопанска система и безработицата. Опасенията изрази някогашната обществена министърка Деница Сачева.

" Трябва да имаме поради и дали увеличението на минималната работна заплата с такава огромна стъпка няма да докара до нарастване на сивата стопанска система. Ако ненадейно се усили със 150 лева, без да е контрактувано със обществените сътрудници, това ще усили броя на хората, които работят на 4 часа контракт ", предизвести депутатката.

Бившият финансов министър Асен Василев не се съгласи. Той посочи, че в България се заплаща най-ниската минимална работна заплата, даже по-ниска от Сърбия - с 15%. Това води до обстоятелството, че България губи служащи към чужбина, установи съпредседателят на Политическа партия.

 Снимка: БТА

Той съобщи, че няма по какъв начин служащ у нас, който получава много по-висока заплата зад граница, внезапно да е придобил " вълшебен е получил нови умения ", до момента в който е пътувал в колата към Сърбия или Гърция. По думите му по-високото възнаграждение в чужбина " сигурно не се дължи на това, че са добили вълшебен умения, минавайки през границата ". 

" Това, че ще се усили сивата стопанска система, е неплатежоспособен мотив. Работодателите могат да вкарат по-добра организация и повече машини ", предложи Василев. Той не приема и опасността за увеличение на безработицата. Изречението " няма фрагменти ", от което се оплаквал бизнесът, трябвало да се добави. " Няма фрагменти на равнищата на възнаграждение, което ние предлагаме ", сподели Асен Василев. И изясни, че това е методът да се задържи работната ръка у нас.

От Движение за права и свободи обявиха, че ще поддържат минималната заплата да е 50% от междинната, тъй като в България не трябва да има работещи небогати.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР