Минималната работна заплата може да достигне 1003 лева догодина. Това

...
Минималната работна заплата може да достигне 1003 лева догодина. Това
Коментари Харесай

КНСБ изчисли колко може да стане минималната заплата през 2024 година

Минималната работна заплата може да доближи 1003 лв. следващата година. Това демонстрират изчисленията на Института за обществени и синдикални проучвания и образование на база на признатото решение от 48-ото Народно заседание за одобрение на автоматизиран механизъм за определянето ѝ и предстоящият размер на междинната брутна заплата.

Според новия текст в Кодекса на труда от началото на 2024 година минималната работна заплата ще е 50% от междинната за страната за последните 12 месеца. За установяване на размера ще се употребяват предварителните данни за размера на СРЗ за последните 2 тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата. Всяка последваща календарна година размерът на МРЗ ще се дефинира до 1 септември на настоящата, тъй че Национален статистически институт ще има подготвеност да обезпечи нужните данни за СРЗ за страната, изясняват синдикалистите.

За КНСБ това е един оптимално банален автоматизиран механизъм, който не регистрира всички критерии за премерване на адекватността на МРЗ, както е посочено в Директивата за съответните минимални заплати в член 5. Това значи, че не се подсигурява адекватност на МРЗ съгласно нужните разноски за прехрана на живота, по този начин също не се регистрират промени в покупателната мощ на МРЗ като разследване от засилени инфлационни процеси. Освен това обществените сътрудници не вземат участие директно в определянето на МРЗ, а имат косвена роля през КТД и въздействието му върху СРЗ.

При тези разяснения ИССИ направи калкулации за вероятни три сюжета на развиване на динамичността на СРЗ – скептичен, реален и оптимистичен.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР