Минимална работна заплата от 940 лв. е напълно реалистично. Това

...
Минимална работна заплата от 940 лв. е напълно реалистично. Това
Коментари Харесай

Синдикати: Минимална работна заплата от 940 лв. е реалистична

„ Минимална работна заплата от 940 лева е изцяло реалистично. Това е заложено в Кодекса на труда, т.е. 50% от междинната работна заплата за страната. Такива бяха и нашите упования – сред 950 и 1000 лева, в случай че се ръководим от тази формула за установяване на минималната работна заплата “, съобщи пред бТВ Ваня Григорова, стопански консултант в КТ „ Подкрепа “.

Според нея, текстовете в Кодекса на труда не разрешават на обществените сътрудници да договарят по-високи равнища на минималната работна заплата и счита, че тези текстове ще бъдат изменени от депутатите в идващия парламент.

„ Синдикатите излъгаха депутатите, че има европейска инструкция, която повелява, че минималната работна заплата би трябвало да е половината от междинната “, сподели Васил Велев, ръководител на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той е безапелационен, че това е една огромна неистина и по тази причина АИКБ към този момент е оспорила това в Европейската комисия и в Международната организация по труда.

„ Друг е въпроса дали директивата слага експлицитното обвързване минималната работна заплата да е 50% от междинната за страната. Не, тя споделя, че това е една от референтните стойности при установяване на адекватността на минималната работна заплата. Няма обвързване да е толкоз, само че Европейска комисия споделя, че тя би трябвало да е най-малко толкоз, с цел да може да се смята за съответна. Има обаче и други индикатори, които би трябвало да се регистрират “, разясни Григорова.

„ България е страната с най-голям растеж на приходите за миналата година. В частният бранш растежът е 17,7% за последното тримесечие на 2022 година на годишна база. Това е с няколко процентни пункта над инфлацията за същия интервал. За разлика от останалите европейски страни ние сме обезпечили растеж на заплатите, който изпреварва инфлацията “, твърди Велев, който посъветва българите да не чака страната да им усили заплата, а да си покачват квалификацията, да работят на няколко места или да започват дребен бизнес.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР