Минимален е шансът България да получи авансово плащане от 1,6

...
Минимален е шансът България да получи авансово плащане от 1,6
Коментари Харесай

Може ли да загубим пари по Плана за възстановяване?

Минимален е шансът България да получи предплатено заплащане от 1,6 милиарда лева по Плана за възобновяване и резистентност до края на тази година. Това разясниха от Представителството на Европейска комисия у нас. И още - всяка страна-членка ще може да задейства тъй наречените " спешна спирачка " и да изиска прекъсване на парите, в случай че не изпълняваме обещаните промени.

Два месеца за Европейската комисия, един месец за Съвета - това оптималното време за утвърждение на Плана.

" Плащането се прави, в случай че Съветът утвърди до 31.12 тази година, в случай че Съветът не е одобрил този План до тази дата, такова заплащане просто няма ", съобщи Цветан Кюланов, и.д. началник на Представителството на Европейска комисия в България.

Критериите за оценка на промените и плановете са 11. Има две съществени цели: 37% от парите да бъдат вложени в ограничения против климатичните промени, а 20% - за цифровия преход.

" Европейска комисия ще приоритизира и за всички страни приоритизира качеството пред скоростта. Относно вероятно ново държавно управление, ние работим с държавното управление, което стои от другата страна на масата ", разяснява Цветан Кюланов.

Ако ново държавно управление или парламентарно болшинство реши да направи промени или да внесе нов План, то те би трябвало още веднъж да преминат цялостно утвърждение.

" Когато някаква заложена промяна не се извършва, заплащания по нея не се вършат. Тоест не получаваме 12,9 милиарда, а по-малко. Ако страна членка реши да прави промени по Плана, би трябвало да извърви още веднъж цялата процедура ", сподели още Цветан Кюланов.

България би трябвало да покрие редица критерии със своя проект: за екологичност, върховенството на закона и правосъдната промяна са измежду най-важните. Трябва да получим позитивна оценка по тях, с цел да стартира изплащането на парите. Всяка една страна членка може да реши да задейства тъй наречените " спешна спирачка ", в случай че реши, че България не извършва заложените промени.

Една от обещаните промени е по повод възстановяване успеваемостта на правораздаването и повишение отчетността на основния прокурор, за които упорства и Европейска комисия. Ако страна членка реши, че това не е направено и задейства спешната спирачка, Съветът на Европейски Съюз може да реши да спре парите за България в тази област с квалифицирано болшинство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР