Миниатюрният тихоокеански рак (Emerita analoga) притежава една наистина уникална способност

...
Миниатюрният тихоокеански рак (Emerita analoga) притежава една наистина уникална способност
Коментари Харесай

Вдъхновено от морските раци роботче може да се самозаравя относително бързо

Миниатюрният тихоокеански рак ( Emerita analoga ) има една в действителност неповторима дарба - да се заравя в пясъка благодарение на своите гъвкави крачета. Сега ново пробно роботче имитира това негово умеене и може евентуално да откри практични приложения.

Устройството, известно като EMBUR (EMerita BUrrowing Robot), е създадено от Калифорнийския университет в Бъркли. Подобно на рака, който го е въодушевил, роботът копае отвесно през гранулирана среда посредством своите анизотропни крачета. Анизотропията е свойство, което разрешава на даден материал да демонстрира разнообразни характерности при придвижване във всяка посока.

За разлика от морските раци, които имат 10 крайници, роботизираният им другар EMBUR разполага единствено с четири. Той обаче копае не по-малко дейно с редуващи се придвижвания - първо с крачетата от едната си страна, а след това с тези от другата. Всяко едно от тези крачета съставлява железна пръчица, по чиято продължение откриваме най-обикновена тъкан. Докато копае и отдалечава крачето от тялото си, роботът удължава тъканта и я опъва по подобен метод, че тя стартира да извършва ролята на самобитна кошничка - т.е. събира гранулирания материал. Когато крачето се прибере към тялото, тъканта се съкратява и тя се движи през гранулите, вместо да ги събира.  това разрешава на робота на продължи по пътя си надолу.

Като повтаря тези дейности, EMBUR може да се саморазови релативно бързо. Освен това всички отвори по ставите на робота са покрити с гумени мембрани, което им разрешава да се движат свободно (и по едно и също време с това пречат на гранулите да обхванат в тях и да ги задръстят).

За момента устройството, въодушевено от морските раци, е доста малко, тъй че учените към този момент работят върху робот, който може да разкопава същински пясък и пръст. В бъдеще сходно роботизирано ракообразно може да откри редица приложения - да работи на строителни обекти, да прави оценка състава на почвата в селското стопанство, да събира научни данни на океанското дъно, да оказва помощ при скачването на галактически кораби, и даже да изследва почвата на други планети.

Източник: New Atlas

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР