Мини прасенцето е един от най-популярните през последните години домашен

...
Мини прасенцето е един от най-популярните през последните години домашен
Коментари Харесай

Мини Прасенце

Мини прасенцето е един от най-популярните през последните години домакински любим, който няма по какъв начин да не грабне сърцето на всеки, който обича животните. Наред с чинчилите, зайците, морските свинчета, порчетата то се бори за сърцата на хората. Мини прасенцата в никакъв случай не доближават килограмите на прасетата, които се отглеждат като селскостопански животни.

История на мини прасенце

Мини прасенцата са декоративни прасета-джуджета, които са селекционирани през 50-те години на ХХ век в Съединени американски щати и Германия. Прародители на мини прасенцата са дребните диви свине и виетнамските клепоухи прасета, които по природа са дребни. Виетнамските клепоухи прасета и през днешния ден са доста известни в Съединени американски щати. Те са високи 40 сантиметра и тежат към 70 кг. След като работил 10 години над основаването на прасенце, което да извършва ролята на домакински любим, италианският селекционер Стафанио Морини съумял да сътвори най-малката порода свине - мини майалино.

Благодарение на дребните си размери тази порода попада в Книгата на върховете Гинес. В детството си мини майалино тежат 500 грама, а когато станат възрастни, тежат 10 кг. Обикновените свине, които се отглеждат като селскостопански животни, тежат 350 кг и повече. Мини майолино са доста симпатични, само че се отглеждат мъчно, а още по-трудно се развъждат. Въпреки това има хиляди хора по света, които могат да се похвалят с подобен домакински любим.

Малко по-тежко, само че доста по-популярно е прасето бергщрессеркнирт, което е било основано през 90-те години на ХХ век в Германия. Тези сладки прасенца тежат към 15 кг. Друга порода мини прасенца - визенау - също е основана в Германия. Тези мини прасенца тежат до 25 кг и са високи към 30 сантиметра. Те са с квадратна форма на тялото и за разлика от виетнамските клепоухи прасета не страдат от увисване на гръбнака.

Мини прасенцата са известни домашни любимци, тъй като хората с алергии могат да ги отглеждат без терзания, защото мини прасенцата са хипоалергенни животни. Те се предлагат даже за развъждане от астматици. Мини прасенцето не излъчва никаква неприятна миризма и не сменя козината си.

Стандарт на мини прасенце

Мини прасенцето е с къси, леко огънати крачета, изпъчено коремче и изправени уши. То пораства до три годишна възраст. Мини прасенцата могат да тежат от 9 до 25 кг, само че някои екземпляри излизат отвън стандартите и могат да доближат до 100 кг. Цветът на мини прасенцето не е стеснен от стандарти - възможни са всички вероятни цветове, както и техните съчетания. Съществуват розови, черни, сиви, бели, сребристи, рижави, раирани и петнисти мини прасенца. Цветът, който имат като дребни, резервират при съзряването си единствено черните мини прасенца. Другите мини прасенца се раждат по-светли, само че с времето козината им потъмнява.

Грижи за мини прасенце

 Малко Прасенце

Мини прасенцата не изискват кой знае какъв брой грижи. Веднъж на 2 месеца е добре да се изкъпят, само че това може да се прави и по-често при нужда. Мини прасенцето обича водата и му е доста прелестно, когато го търкат с четка. Какви други грижи за мини прасенце са нужни? Мини прасенцето се къпе с топла вода, а по-късно добре да се избърше с забрадка и да се завие в дебела хавлия. През лятото е добре разполагаем на мини прасенцето да има малко басейнче, в което то да може да влезе, с цел да се охлади, когато му стане прекомерно горещо.

Мини прасенцата имат огромна потребност от слънчева светлина, само че не би трябвало да се оставят прекомерно дълго под слънчевите лъчи в горещите дни. Мини прасенцето обича доста да се разхожда, по тази причина е добре да го научите да се разхожда на мотив като куче. В това отношение няма да има проблеми, защото мини прасенцето елементарно се научава да върви с мотив. Препоръчва се разходките да се вършат върху асфалт и тротоар, с цел да може копитцата на мини прасенцето да се изтъркват, защото другояче прорастват. Въпреки разходките два или три пъти годишно би трябвало да се изстъргват копитцата на мини прасенцето.

Мини прасенцата имат потребност от същите ваксини, които се слагат на едрите им събратя - селскостопанските свине. Мини прасенцата не обичат доста да ги взимат на ръце и да ги гушкат, само че на драго сърце позволяват на стопаните си да им чешат ушите, шията или хълбоците.

Мини прасенцата са доста плашливи, по тази причина щом вземете това животинче в дома си, ще отнеме няколко дни, с цел да може да свикне то с вас. Най-добре социализацията се реализира благодарение на лакомства. Мини прасенцето ще се усеща добре, в случай че в дома ви има местенце, отделено единствено за него. В кътчето на мини прасенцето би трябвало да има топки и търкалящи се играчки. Добре е да виси железна верига, в която мини прасенцето да остри зъбите си.

През зимата мини прасенцето е добре да си стои у дома, защото може елементарно да настине и това да има съдбовен излаз. През есенните и пролетните дни то може да се извежда на разходка с подобаващи облекла. Мини прасенцето елементарно се научава да употребява котешка тоалетна, само че не би трябвало да се цялостни с заряд за елементарна котешка тоалетна, защото прасенцето ще го изяде. В съда за котешка тоалетна се поставят накъсани части вестник или дървени стърготини.

Обучение на мини прасенце

Мини прасенцата могат да се обучат единствено чрез предоставяне на лакомства, защото нападателният метод ще ги уплаши прекомерно. Мини прасенцето не може да бъде научено да донася предмети, по тази причина не би трябвало да очаквате от него да извършва кучешки команди. Въпреки това мини прасенцето елементарно може да бъде подготвено, защото има доста мощен разсъдък. Според някои проучвания прасетата се подреждат на пето място по разсъдък след хората, маймуните, делфините и китовете.

Мини прасенцето може да бъде научено да танцува по команда, като се изправя на задните си крачета, както и да подава лапа, а в някои случаи може да бъде научено да ляга по команда или да сяда, когато му кажете. Ако мини прасенцето непрекъснато хапе, освен това съществено, се постанова да го шляпнете по дупето и да кажете " не ". След това най-малко няколко минути не би трябвало да галите мини прасенцето, с цел да не обърка посланията ви.

Хранене на мини прасенце

Мини прасенцето е всеядно животно с доста добър вкус, по тази причина би трябвало да се внимава да не се прехранва прекомерно. Мини прасенцето може да се храни даже с храна за кучета. За да се усеща добре обаче, би трябвало да се храни с моркови, ябълки, банани, извара, овесени ядки. Солта е противопоказна на мини прасенцето. Водата, която се дава на мини прасенцето, би трябвало да е със стайна температура. Не би трябвало да давате на мини прасенцето пикантна или сладка храна. Мини прасенцето би трябвало да се храни два или три пъти на ден.

То на драго сърце ще яде цвекло, ряпа, картофи, краставици, тиквички в недопечен или сварен тип. Суровите зеленчуци могат да се прибавят в настърган тип към попарени с вряла вода и охладени овесени ядки или елда. Парченце пълнозърнест самун е добре да се дава на мини прасенцето един-два пъти седмично. Витамините и минералите са наложителни за мини прасенцето. Може да му се дава малко сварено месо или риба. През лятото мини прасенцето на драго сърце похапва трева, коприва и глухарчета, до момента в който е на открито. През лятото мини прасенцето пие доста вода.

Заболявания на мини прасенце

Мини прасенцето би трябвало доста да се пази от течение, защото е податливо на болести на белите дробове. Не е добре в случай че в жилището ви е прекомерно влажно, защото тогава мини прасенцето може да развие кожни болести, както и заболявания на копитцата. Мини прасенцето е склонно към затлъстяване, по тази причина би трябвало да се внимава и да не се прехранва, защото затлъстяването може да провокира редица разнообразни болести.

 Сладко мини прасенце

Любопитни обстоятелства за мини прасенце

В Русия също е основана порода мини прасенца, само че не за превръщането им в домашни любимци, а за лабораторни проучвания. Тъй като е основана в сибирски теоретичен институт, съветската порода мини прасенца носи името минисибс. Създаването на породата лишило на съветските селекционери 35 години.

Мини прасенцето поддържа връзка благодарение на най-различни звуци. То издава звуци, които наподобяват кучешки лай, когато са уплашени или усещат някаква заплаха. Когато издава тон, наподобяващ на нещо приблизително сред грухтене и мъркане, това значи, че изисква от стопанина си да извърши някаква негова волност. Когато е щастливо, мини прасенцето издава звуци, които наподобяват нещо приблизително сред смях и кашлица или мърка като котка.

Когато мини прасенцето е недоволно от нещо или просто се усеща нещастно, то стартира да мърда с уши, да отмята глава обратно и да щрака със зъби. Женското мини прасенце ражда от 5 до 20 прасенца. Интересното е, че мини прасенцата съзряват за основаване на потомство след шестия си месец. Понякога може да има затруднения при раждането на мини прасенцата, по тази причина е добре то да се следи от ветеринар.

Недостатъци на мини прасенце

Мини прасенцата елементарно се стресират, по тази причина в тяхно наличие не би трябвало да се вършат внезапни придвижвания и да се затварят мощно порти. Прекалено мощната музика също може да уплаши доста мини прасенцето. Когато е уплашено, мини прасенцето стартира да квичи и даже може да прояви експанзия и да ухапе някого.

Преди да вземете мини прасенце в дома си, би трябвало да сте наясно, че то съвсем от самото начало грухти, освен това много мощно. От време на време е допустимо да квичи без причина. Малките копитца на мини прасенцето основават много мощни шумове, до момента в който тракат по пода. Освен това мини прасенцето непрекъснато има потребност от това да е покрай стопанина си, с цел да се усеща несъмнено. То е в положение да го следва безусловно на всички места из жилището му, с цел да е покрай него.

Ако прекомерно дълго остава единствено, мини прасенцето може да се разнообразява, като унищожава интериора на жилището ви. Затова се предлага да му оставяте играчки, с които да се бори със скуката, или да му вземете друго животно или друго мини прасенце за компания. Мини прасенцето е любопитно животинче и може с часове да рови в нещата ви, с цел да търси лакомство. Ако имате двор, то сигурно ще изравя корените на цветята ви.

Мини прасенцето има податливост да манипулира стопаните си, които просто се разтапят при типа на смешната му муцунка и дребното му телце. Мини прасенцето елементарно може да ви накара да извършите това, което то желае от вас.

Ако желаете да си вземете прасенце, разгледайте тези разгласи за прасенца.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР