Мини прасенцето е декоративна порода прасета, която през последните години

...
Мини прасенцето е декоративна порода прасета, която през последните години
Коментари Харесай

Отглеждане на Мини Прасенце вкъщи

Мини прасенцето е декоративна порода свине, която през последните години набира от ден на ден известност. Нейните представители са безпределно миловидни и чаровни домашни любимци, които биха разтопили сърцето на всеки.

Този забавен тип е основан във Виетнам, откакто са били кръстосани малко диво прасе и негов клепоух роднина. Полученият резултат е повече от удивителен и славата на този дребен палавец се разнася в цяла Азия, Америка и Европа.

Безспорно това, което първо прави усещане при породата, е нейният дребен размер. Когато са бебета, тези прасенца се побират в шепата, а когато пораснат, доближават височина от 35 до 40 сантиметра. Теглото им възлиза на към 15-15 кг. Козината на прасенцето е относително къса, мека и фина. Обагрянето на животното е различно-срещат се бели, черни и червеникави екземпляри. Те могат да са и едноцветни, и петнисти.

Мини прасенцето е добросърдечен, интелигентен и схватлив питомец. Подобно на кучетата и котките то може да бъде дресирано и даже да извършва команди. С течение на времето прасчовците привикват със своите стопани и израждат връзка с тях. Изискват благо отношение, само че не би трябвало да бъдат разглезвани, защото това би повлияло отрицателно на израждането на хигиенични привички.

Отглеждане на мини прасенце в апартамент

Компактните размери на мини прасенцето и неговата изключителна чистоплътност го трансформират в животно, което е уместно за развъждане в апартамент. За да се приспособи към дома, то се нуждае от минимални продукти.

Добре е да осигурите легло на мини свинчето, което може да се закупи от зоо магазин или да бъде подготвен от леген и малко непотребни облекла. Но даже и прасенцето да си има легло, не очаквайте, че ще спи единствено в него. Тези от животните, които са построили здрава връзка със своите стопани, нормално държат да се намърдат в тяхното легло и горе на дивана.

Освен от легло прасенцето ще се нуждае и от тоалетна. Котешките тоалетни не са за предпочитане, тъй като съдържат химикали, които ще попаднат по зурличката на прасето, когато рови в тях. За да сте сигурни каква тоалетна за прасенце да вземете, най-добре се консултирайте с ветеринар. Друг наложителен аксесоар е купичката с храна на прасенцето, както и съд с вода.

Въпреки че тези животни са много дребни, те също имат потребност от разходка на открито. Когато това е обвързвано с хигиеничните привички на животното, то нормално оповестява с квичене, че би трябвало да излезе.

Тъй като мини прасенцето се изморява доста по-бързо, то не се нуждае от някакви продължителни излизания, а по-скоро краткотраен престой на открито. Когато извеждате животинчето, можете да го придържате с каишка, а в случай че сте открили здрава връзка с него, даже можете да го направлявате единствено с команди.

Заради своята забележителна чистоплътност мини прасенцата не се нуждаят от постоянно къпане. Достатъчно е след разходка да се измиват копитцата им и животните да се забърсват с влажна забрадка. А когато питомецът е съществено оцапан, може да се прибегне до къпане с бебешки шампоан.

Мини прасенцето е любопитно и закачливо създание. Ето за какво, в случай че не бъде извеждано постоянно и не му се обръща внимание, то може да зарови муцунка в отворено чекмедже с облекла и или в саксия с цветя.

 Прасенце

Отглеждане на мини прасенце в къща

За разлика от класическите свине, развъждани главно поради месо, мини прасенцето не може да бъде отглеждано непрекъснато в сграда на двора. Животното би трябвало да живее вътре в жилището дружно със своите стопани и да бъде извеждано на открито за разходки.

Препоръчително е разходките да стават през хладната част на деня, защото кожата на мини прасенцето е сензитивна към мощното слънце. Ако имате опция да извеждате животното на открито единствено през горещините, можете да овлажнявате кожата му със специфични бебешки лосиони.

Въпреки че този мъник е изгубил доста от навиците на своите роднини, той не е не запомнил слабостта си към ровенето. Така че не трябва да се изненадвате, в случай че вашият дребен питомец се опита да разрови лехите с цветя и зеленчуци.

Когато извеждате мини прасенцето в двора, в никакъв случай не го оставяйте без контрол. Имайте поради, че то елементарно може да се промуши през дупка на оградата и да избяга, след което да стане жертва на неприятел.

Мини прасенце и други домашни любимци

По темперамент мини прасенцето е доброжелателно и приветливо животно, което може да съжителства в мир с котки, кучета, зайчета, както и със себеподобни. То също по този начин не е от животните, които биха протегнали ръка на папагал, канарче или друго птиче, нито пък би се пробвало да драска по стъклата на аквариума.

Въпреки това опитът демонстрира, че някои животни не всеки път могат да свикнат с наличието на прасенцето в дома, изключително когато то се е появило доста време след тях.

Обикновено става въпрос за палета и писани, които са по привързани към територията и ненавиждат да споделят вниманието на господаря си. Ако забележите, че другият ви домакински питомец не се държи добре с мини прасенцето, бъдете на щрек и не ги оставяйте уединено.

Мини прасенце и дете

Мини прасенцето е отлично животинче за деца над 8-годишна възраст, и най-много за възпитани, положителни и благи хлапета. То обича ласките и игрите с децата от фамилията, само че не постоянно е въодушевление за това.

Така че малчуганите би трябвало да подхождат с схващане, такт и самообладание към него. Ако бъде взето без негово предпочитание, то незабавно ще изрази недоволството си със звучно квичене, което нищо чудно даже да стресне детето.

Това прасенце не е по никакъв начин уместно за доста дребни дечица, защото те няма да знаят по какъв начин да се отнасят към него. Шансът да го изтърван или наранят по различен метод е доста огромен. От своя страна, прасенцето може да ги гризне със зъби, когато се пробва да се отбрани от набезите им.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР