Мини прасенцата са много умни животни, които все по-често се

...
Мини прасенцата са много умни животни, които все по-често се
Коментари Харесай

Най-важните грижи за мини прасенце

Мини прасенцата са доста умни животни, които все по-често се вземат за домашни любимци. Могат елементарно да бъдат подготвени на разнообразни команди, защото са доста интелигентни и елементарно схващат какво се желае от тях. Храната оказва въздействие на растежа и размерите на животното. Нека забележим кои са най-важните грижи за мини прасенце.

1. Поведение на мини прасенце

И огромните, и дребните прасенца се отличават с игривия си и любопитен характер. Днес декоративните животинки стават все по-популярни и много хора си ги взимат за домакински любим.

Важно е да обръщате внимание на държанието на мини прасенцето, защото внезапната смяна може да е сигнал за някое заболяване. По природа са доста чистоплътни, всеядни и обичат да играят. Познават гласа на стопанина си и доста рядко могат да станат нападателни. По-интелигентни са от много животни, тъй че с лекост ще можете да се сприятелите с тези сладури и да ги приучите на всички нужни хигиенични грижи.

2. Хранене на мини прасенце

 Хранене на мини прасенце

При развъждането на мини прасенце в домашни условия е значимо да спазвате най-важния принцип, а точно в никакъв случай да не ги прехранвате, защото това е доста рисково за здравето им. Те не могат да управляват апетита си, по тази причина точно вие като виновен собственик би трябвало да се грижите за менюто им.

Можете да храните мини прасенцето си с разнообразни плодове и зеленчуци (варени или свежи), каши, зърнени храни, млечни артикули, немазно месо и риба без костите. Забранено е да ги храните със сладко, крекери и бял самун. В никакъв случай не им давайте солени или пикантни храни, защото те са освен нездравословни, само че и отровни за тези животни.

3. Агресия при мини прасенце

Като цяло по темперамент мини прасенцата са доста спокойни и контактни, само че с възрастта могат да настъпят промени. Това значи, че когато пораснат, стартират да възприемат членовете на фамилията като част от своето стадо и се пробват да изградят йерархични връзки. Именно в този интервал е допустимо да са нападателни, в случай че сметнат че някои в фамилията е по-слаб от тях.

Агресията може да е разследване и на погрешно образование, в случай че сте ги разглезили доста, а също по този начин в случай че не им обръщате задоволително внимание. За да изправите тази обстановка, можете да си вземете още едно мини прасенце, с което то ще можете да си поддържа връзка.

Ако нямате тази опция, тогава можете да си вземете даже котка или куче, с което те също елементарно ще могат да изградят топли и другарски връзки. Големите мини прасенца могат да станат нападателни и по време на половото си съзряване. Тогава се предлага да кастрирате животното.

4. Грижи за мини прасенце

 Отглеждане на мини прасенце

Всяко едно домашно животно има потребност от свое местенце в дома, както и къде да спи. Хигиенните грижи не са по-малко значими - можете умерено да къпете мини прасенцето, тъй като освен че то не се опасява от водата, то ѝ се любува.

Още нещо за грижите за мини прасенце. Веднъж на 3 месеца може да режете копитния му рог, само че бъдете доста деликатни. Прасенцата могат да гризат разнообразни предмети, включително и каишката си, по тази причина би трябвало да скриете всичко скъпо на високо.

Много дейни и преносими животни са, по тази причина можете самоуверено да излизате на разходка с тях, само че наложително с каишка. Идеално е, в случай че можете да ги извеждате всеки ден, защото колкото повече се движат, толкоз по-добро е тяхното физическо и психическо здраве. Не забравяйте да извършите и нужните имунизации, в случай че сте решили да ги извеждате, с цел да сте спокойни за сигурността им.

5. Дресировка и образование на мини прасенце

При дресировката на мини прасенцето е значимо да не им викате или да не сте доста строги. Те са доста чувствителни животни и виждат преди всичко в стопанина си другар и правилен приятел.

То е доста интелигентно животно и елементарно ще можете да го обучите на разнообразни команди, в това число и на много комплицираните. Имайте поради, че това са доста занимателни и радостни питомци и занятията не трябва да са скучни, с цел да не се отегчат и да спрат да извършват командите.

Отлична мотивация при дресировката на мини прасенцето може да станат лакомствата и ласките. Много са лакоми и даже за малко късче от обичаната им вкусотия са подготвени да изпълнят всяка команда.

Ако сте решили да отглеждате мини прасенце, подходете отговорно към задачата си. Бъдете сигурни, че няма да останете разочаровани, тъй като сладките прасенца са доста интелигентни, занимателни и отзивчиви и ще се трансфорат във ваш правилен другар.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР