Мини хъски или така нареченият аляски клий кай е сравнително

...
Мини хъски или така нареченият аляски клий кай е сравнително
Коментари Харесай

Отглеждане на Мини Хъски вкъщи

Мини хъски или по този начин нареченият аляски клий кай е относително нова порода кучета, основана предишния век в Съединени американски щати. Смята се, че първите кучета от породата са се получили при инцидентното кръстосване на хъски и друго, доста по-дребно куче.

Тъй като полученото потомство прави доста мощно усещане, породата бива усъвършенствана в Аляска, където хъскита биват кръстосвани с шиперке и други дребни палета.

Така се доближава до основаването на съвършения двойник на тези сибирски кучета, който обаче е доста по-приспособим към градския метод на живот.

По породата бързо се възпламеняват и тези феновете на кучета, които желаят да отглеждат аляски маламут, само че не разполагат с нужните условия.

Мини хъскито има същата багра като сибирското хъски. То се среща в черно и бяло, сиво и бяло и други Козината на кучето се характеризира със междинна дължина и компактност. Големината на кучето може да варира според от разновидността на породата.

Най-малките представители на мини хъскито са високи към 30 сантиметра, а най-високите доближават височина от 45 сантиметра. Теглото на мини хъскито пък варира от 5 до 10 кг.

Представителите на тази порода са енергични, доброжелателни към стопанина си и подозрителни към всички останали хора. Те обичат игрите и разходките, само че пък са пригодени както към живот в къща, по този начин и към пребиваването в дребни жилища.

Тези кучета не се славят като нападателни, само че несъмнено имат потребност от продължителна работа с тях за социализиране и по-адекватно държание в непозната среда.

Имайте поради, че запознанството на кучето с разнообразни хора и животни би трябвало да се случва регулярно, с цел да може то по-лесно да се нагажда.

При образованието на хъскито, подхождайте с самообладание и обич. Кучето доста добре усеща настроението на своя собственик и то несъмнено се отразява и на неговото държание.

 Мини Хъски и Дете

Отглеждане на мини хъски в къща

Както стана дума към този момент, мини хъскито има способността да се приспособява към разнообразни условия и към разнороден климат. Това разрешава кучето да бъде оставяно в двора на къщата, даже и през зимата.

Мини хъскито обаче не може да се трансформира в толкоз нападателен надзирател, колкото е един ротвайлер или питбул, тъй като при него няма толкоз развито чувство за териториалност. Все отново то би забелязало един възможен нахалник и би побързало да извести за него.

Несъмнено мястото на тези симпатични кучета е покрай техния собственик. Разделени от него, те не биха се чувствали щастливи. Другата причина, заради която тези четириноги би трябвало да се следят непрекъснато е, че тяхната порода е относително нова, тъй че експертите към момента не са изцяло наясно какви са заканите за здравето на кучетата.

Отглеждане на мини хъски в апартамент

Сравнително компактните размери на мини хъски може да бъде отглеждано даже в гарсониера или двустаен апартамент, стига да се хранят по подобаващ метод и да бъдат извеждани за разходка.

Кучето, съумяло да изразходва силата си, е съвършен придружител, който ще стои до вас на дивана и ще се радва да отпочива със своя собственик.

Въпреки че тези четириноги не са хипер дейни като джак ръсел териер, те също са доста любопитни и енергични, ето за какво бъдете подготвени, че непременно ще обходят обширно цялото ви жилище.

За разлика от повече кучета, мини хъскитата не оставят толкоз косми след себе си, тъй че, избирайки тази порода пред разновидности като пекинез и померан, няма да се постанова да отделяте чак толкоз време за почистване.

Мини хъски и други домашни любимци

Мини хъскито разрешава да бъде социализирано и в случай че се отглежда мини хъски с друго куче от малко, може да го одобри. Към непознати кучета породата може да се държи резервирано, по-рядко и нападателно.

Имайте поради, че представителите на тази порода от време на време се вживяват като ловци, тъй че при среща със зайци, хамстери, морски свинчета или чинчили надали биха реагирали позитивно. Приемайки тези мъници като плячка, те могат да се опитат да ги заловен и даже да ги умъртвят.

Мини хъски и дете

Умно, доброжелателно и пламенно, мини хъскито е идеално за фамилно куче, стига малчуганите да са на възраст над 7-8 години. Когато детето е по-голямо, то ще може да се разхожда с палето, да му задава команди и да му подмята топки, фризбита и други играчки.

По-малко дете обаче не всеки път би се схванало с кучето. Често пъти малчуганите си разрешават да оскубят или ощипят обещано животинче, а това не всеки път би се приело равнодушно от мини хъскито. Не се изключва кучето да влезе в режим на самоотбрана и от своя страна, да нападна нападналото го хлапе.

Ако и вие харесвате фантастичните аляски породи кучета, вижте тези разгласи и цени за хъски.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР