Миналото е зад вас, по-доброто предстои.“Селин Сантини Книгата завинаги остава литературният

...
Миналото е зад вас, по-доброто предстои.“Селин Сантини
Книгата завинаги остава литературният
Коментари Харесай

10-те най-търсени заглавия през месеца на книгата

„ Миналото е зад вас, по-доброто следва. “
Селин Сантини

Книгата вечно остава литературният еквивалент на вярата, а това се усеща изключително вълнуващо, когато се срещнат в един месец Денят на книгата – 23 април и навечерието на Великден – Христовото Възкресение, тъй като животът ни е повече низ от книгите, които четем, в сравнение с от хората, с които поддържаме връзка, надявайки се за по-доброто, което предстои…

Има доста символика в това съвпадане тази година, гледайки на книгите на всеки създател като на факли, греещи с неговата светлина и свещичката ни в храма, като запазена марка – неговата мисъл, аршин за неговото и наше прераждане, и славата и оригиналността му като тънко цвете, ухаещо със личния си мирис и пъстроцветна хубост, като Великденските яйца, а също по този начин, както и настоящите априлски оферти на ИК „ Колибри “, провокирали безмерен интерес, защото….

Книгата постоянно ще си остане доста повече от книга, защото продавайки книга на четец, не му продаваме просто хартия, мастило и лепило, а му предлагаме все едно кутийка вяра за нов живот или ново прераждане…  


Вярата ни във Възкресението Христово е в основата на вярата ни за по-добро, тъй като имаме голяма потребност от очовечаване и нека намерим духовният му смисъл в книгите.

1. „ Кинцуги. Изкуството на устойчивостта “
Селин Сантини

 10-те най-търсени заглавия през месеца на книгата

Кинцуги е японско изкуство за коригиране на счупени предмети посредством наблягане на пукнатините, върху които се нанася тънък пласт злато. Изкуството на устойчивостта е умеенето да лекуваме нанесените на душата ни рани, без да прикриваме белезите, да се вглеждаме в себе си, без да се боим от несъвършенствата си.

И двете изискват доста внимание, самообладание и концентриране. Ден след ден, седмица след седмица предметът и душата биват почиствани, превързвани, обгрижвани и лекувани, до момента в който не засияят и не стартират да излъчват светлина.

Обогатена с притчи, препоръки и извършения, с образци и обстоятелства от биографията на авторката, даже с плейлиста в духа на кинцуги, книгата наблюдава процеса на прочувственото и психическото излекуване и посредством метафората на японското изкуство превежда читателя през всички стадии на една оздравителна терапия.

Преведена е на 10 езика, а Селин Сантини е удостоена с Наградата на професионалната резистентност, Наградата на журито на  Рестарт , литературната премия на фондацията  Манпауър , Златната премия на  Наутилус Бук , и е финалистка в 2 категории на премията на  Индипендант Аудиобук  в Съединени американски щати.

2. „ Разкази “
Светослав Минков

 10-те най-търсени заглавия през месеца на книгата

Светослав Минков (1902–1966) – извънредно ерудиран белетрист и преводач, една от най-ярките фигури в следвоенния български модернизъм. Определян като „ повествовател на модерните времена “ и „ татко на родната фантастика “, той основава произведения, които са в авангарда на българската градска прозаичност.

Майстор на фантастичния роман, на гротеската, на изтънчената ирония, Светослав Минков е един от първите български писатели, които долавят опасността за модерния човек от несъразмерното машинизиране и стандартизиране на актуалния свят. Произведенията му – универсални и космополитни, са преведени на над 15 езика.

Съставител и създател на предговора: Владимир Полеганов

Това издание показва творчеството на Светослав Минков, създавано през всички интервали от неговото развиване като белетрист. Включени са диаболични разкази от по-ранните му сборници „ Синята хризантема “, „ Часовник “, „ Огнената птица “, „ Игра на сенките “ и „ Къщата при последния фенер “; всички разкази от представителните му сборници „ Автомати “, „ Дамата с рентгеновите очи “ и „ Разкази в таралежова кожа “, както и произведения, издавани през 50-те и 60-те години.

Книгата наблюдава еволюцията на Светослав Минков като публицист, трансформацията на облиците и концепциите в неговите творби, неповторимия метод, по който се пробва да прочете света, белязан от софтуерни промени, научни пробиви и политически разтърсвания.

3. „ Клеопатра: Царицата, която провокира Рим и покори вечността “
Алберто Анджела

 10-те най-търсени заглавия през месеца на книгата

Преди повече от 2000 години, в сурови времена на мъжко владичество, една млада жена съумява да се наложи като фактор на античната геополитическа сцена. Коя е Клеопатра и по какъв начин го реализира?

Египетската кралица, покорила двама от най-славните мъже на своята ера, надалеч не се вмества в опростителския образец на красива и пагубна прелъстителка.

С гения си на общественик и пълководец, с дързостта и решимостта си, със своята просвета и осведоменост и с тайните си оръжия на неустоимо омайна жена тя съумява да изведе страната си от изтощителните вътрешни битки към агресия и подем.

В един повратен миг от древността фигурата на Клеопатра, съизмерима с тази на Елизабет І в Англия, се трансформира в „ катализатор ” на историята и оказва извънредно въздействие на събитията, предопределили бъдещето на западния свят и даже нашия живот през днешния ден.


4. „ Изобретяване на самотата “
Пол Остър

 10-те най-търсени заглавия през месеца на книгата

Един ден има живот… и тогава внезапно се случва гибел. “ Така стартира „ Изобретяване на самотата “ – книга, събрала най-личните прозрения на Пол Остър върху връзките татко – наследник.

Първата част на книгата, „ Портрет на един незабележим човек “, разкрива възприятията и спомените на Остър след гибелта на татко му, един необщителен, откъснат от фамилията, запазен, леден човек: „ Като всичко останало в живота му, той виждаше и мен само през мъглата на личната си самотност “.

Но когато получава известие за гибелта му, той си споделя: „ Знаех, че би трябвало да напиша нещо за татко ми и че в случай че не работя бързо, целият му живот ще изчезне дружно с него “. Под напора на това предпочитание да „ избави “ живота на татко си, у Остър изникват мемоари за забравени, много странни, даже неприятни прекарвания.

Във втората част, „ Книгата на паметта “, гледната точка се реалокира от личността на Остър като наследник към неговата роля като татко. Чрез мозайка от облици, съвпадения и асоциации той споделя размишления върху раздялата със сина си, върху умиращия си дядо, само че най-много върху самотната природа на писателското творчество.

5. „ Първо лице само число “
Харуки Мураками

 10-те най-търсени заглавия през месеца на книгата

В новия си алманах с разкази „ Първо лице само число “ героят на Мураками, човек на междинна възраст, се връща към своите юношески увлечения, прекарвания и мемоари. От страниците звучи музика – джаз, класика, поп – и отмерва ритъма на сюрреалистичните срещи и диалози сред хора, животни и мислени същества, разтварят се неподозирани гънки на времето и пространството, грозното става красиво, а зад красивото се таи непредвидена грозотия, съзнанието провокира и уголемява рамките на забележимия свят. Спомени, мемоари, а като че ли тъкмо това, което се изплъзва от загатна, ни преследва най-дълго…

Стегнатата, остроумна и магична прозаичност на осемте описа е по едно и също време философска и загадъчна, трогателна и занимателна, с звук на интимно самопризнание, съвсем мемоарна – непроменяемо поднесена от първо лице – и приключва с типичния за Мураками непредвиден поврат. 

Някои писатели подвигат огледало пред света, а други – като Харуки Мураками – употребяват огледалото като портал към света, който се крие откъм гърба.
Уолстрийт Джърнъл 

Мураками е на първо място удивително наличен повествовател. Книгите му са интимна покана към читателя да се наслаждения на неговото постоянно непредсказуемо, само че доста безапелационно въображение…
Тери Хонг, Крисчън Сайънс Монитор

Този занимателен алманах с разкази е самобитен скъсен курс за всеки, който желае да се допре до неповторимия жанр и въображение на Мураками, до неговата пристрастеност към музиката и бейзбола и до неговата носталгия по младостта…
Пъблишърс Уийкли

6. „ Пробуждането “
Лоран Гунел

 10 книги, с които да се насладим на пролетта

Повечето от книгите на Лоран Гунел съчетават романовия сюжет с известната логика на психиката. Не и тази, която държите в ръцете си. Тази книга не ни учи по какъв начин да живеем по-добре. Тази книга ОБВИНЯВА. Обвинява тези, които манипулират всички нас: едрия бизнес и многонационалните компании, държавните управления и националните избраници с дейното съучастничество на медиите.

Няколко обстановки, колкото измислени, толкоз и изцяло вероятни, в случай че не и към този момент съществуващи, ни придвижват в един искрено оруеловски свят, свят на операциите. Ще се пробуди ли основният воин Том и дали в случай че това стане, няма да е прекомерно късно? 

В романа се спирам на моите персонални ключове за декодиране на някои събития, които съгласно мен не са по никакъв начин безобидни. За да избягна всяка двоякост, държа незабавно да уточня, че в него не става дума за антиковид ваксините… Те просто не са тематиката на тази книга. Съсредоточих разбора си върху… всичко останало.

Затова пък всички исторически препратки са същински, както и упоменатите стопански теории и психо-социологически проучвания. 

Лоран Гунел

7. „ Географските ширини на копнежа “
Шубанги Суаруп

 10 книги, с които да се насладим на пролетта

„ Географските ширини на копнежа “ ни превежда през времена и светове, населявани от разнолики и взаимосвързани герои: академик, учещ дърветата, и красивата му брачна половинка, която приказва с тях; геолог, опитващ се да предотврати бъдещи войни, до момента в който работи на ледник; двама осемдесетгодишни влюбени; религиозен деспот и майка, опитваща се да освободи от пандиза своя наследник революционер; страшилище, което търси човешка компания, и костенурка, която се трансформира в лодка и след това в жена; духът на един изпарил се океан и духовете на всичко живо и неживо на планетата.

С извънредно въображение и голямо стилистично майсторство Шубанги Суаруп преплита естественото със свръхестественото, земното с отвъдното, хвърляйки удивен взор върху способността на индивида да обича и неразбиваемата му връзка с природата.


8. „ Някъде към момента има слънце “
Майкъл Грюнбаум

 10-те най-търсени заглавия през месеца на книгата

Запленяваща. ”
Пъблишърс Уийкли 

„ Повествованието на дребния Миша прави този спомен за Холокоста да изпъква измежду останалите. ”
Скул Лайбръри Джърнал 

„ С Кити сме чели доста истории за преживяванията на оживели концлагеристи, само че тази безусловно ни заплени. Тя красноречиво припомня, че човечността е способна да победи жестокостта, само че за задачата както тогава, по този начин и в този момент, е нужна международната общественост “.
Майкъл Дукакис, някогашен губернатор на Масачузетс  

„ Някъде към момента има слънце “ се чете като персонален дневник на едно чешко момче, а по-късно и младеж, достоверно отразяващ най-съкровените му мисли и усеща през интервала от 1939 до 1945 година Майкъл Грюнбаум предлага на днешното потомство млади читатели една доста специфична книга, която ще провокира по едно и също време страсти и размисъл.
Марго Стърн Стром, създател на „ С лице към историята и нас самите “ 

„ Този роман ще помогне на младите читатели въображаемо да се слагат в невъобразими условия – и ще им покаже по какъв начин деца, не по-различни от тях самите, са съумели да оцелеят. “
М. Т. Андерсън, Ню Йорк Таймс Бук Ревю 

ФИНАЛИСТ ЗА  Национална премия за еврейска литература
НОСИТЕЛ НА наградата  Златен орден за избора на родителите
НОСИТЕЛ НА  Юрика, сребърна премия за детска нехудожествена литература

9. „ Качестволандия “
Марк-Уве Клинг

 10 книги, с които да се насладим на пролетта

Добре пристигнали в Качестволандия – страната на суперкачеството и суперлативите!

Всичко в Качестволандия наподобява като от далечното бъдеще, само че в действителност това е нашето най-близко „ на следващия ден “. Тук цялостната организация на живота е ориентирана към оптималното му усъвършенстване: работата, свободното време, взаимоотношенията се управляват от безпогрешни логаритми.

Компютрите вземат решение какво да купуваме, кого да обичаме, за кого да гласуваме. Така човечеството ще бъде защитено от непоправими неточности! Но за какво у Петер Безработния от ден на ден се усилва възприятието, че нещо въпреки всичко не е наред? Ако системата е по този начин съвършена, както я показват, за какво има дронове, страдащи от боязън от хвърчене, и сексроботи, които се борят с ерекционни разстройства? Защо машините от ден на ден замязват на индивиди, а хората – на машини? Накъде се е запътил нашият цифров свят?

Приятно пътешестване в бъдещето с „ Качестволандия “ – поразително визионерска, плашеща, само че занимателна дистопична ирония в традицията на Кърт Вонегът, Дъглас Адамс и Джордж Оруел.

10. „ За изкуството и литературата “
Марсел Пруст

„ По следите на изгубеното време “ е преломна книга, която носи редица белези на класическия разказ и в същото време слага жалоните на модерната литература.

В нея се приказва за любовта, и най-много за нещастието от невъзможното ѝ споделяне; за обществото, и най-много за комедията на светския живот; само че това, което сплотява другите ѝ влакна и ги повежда в една посока, е тематиката за творчеството и неговата същина. Настоящото издание съставлява подборка на пасажите от книгата, отдадени на тази тематика.

Още в първите страници на романа героят изпитва смътното чувство, че надълбоко в нещата се таи невидима действителност, която би трябвало да бъде разбулена. Многобройните душевни и интелектуални премеждия, през които минава, му оказват помощ да осъзнае, че единственото средство за осветляването ѝ се състои в креативния акт.

Пътят към съзряването на героя като публицист се откроява най-ясно в пасажите, отдадени на изкуството и литературата, показани в този алманах.

Из Предговора към изданието

Издателство „ Колибри “ прибавя още и за най-малките си читатели, с цел да ги зарадва и въодушеви дружно с техните родители за едно завладяващо странствуване на един тайнствен остров с една детска книга Всеки ден може да бъде и баснословен, мечтаейки с…

„ Невероятната история за гигантската круша “
Якоб Мартин Стрид

 10 книги, с които да се насладим на пролетта

Животът в Слънчев град си протича спокойно и безшумно, до момента в който Мичо и Себастиан не откриват писмо в бутилка на пристанището.

Дали то в действителност е от ИБ – кмета на градчето, който е липсващ още преди година? Съществува ли Мистериозният остров? Как да се оправят с пиратите, Ужасяващия морски дракон и Катраненочерното море? И не на последно място: какво ще се случи, в случай че посеят семенцето от бутилката?

Отговорите ще намерите във вълнуващата приключенска история с картинки за деца на всевъзможни възрасти от датския публицист Якоб Мартин Стрид.

Нека с книга да даряваме вяра, по-доброто следва!

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР