Миналогодишният победител в квалификацията за Гран При на Америките и

...
Миналогодишният победител в квалификацията за Гран При на Америките и
Коментари Харесай

Хорхе Мартин поведе в края на петъчните тренировки в Остин

Миналогодишният победител в квалификацията за Гран При на Америките и безспорен рекордьор на „ Пистата на Америките “ в MotoGP Хорхе Мартин оглави класиране в края на петъчните тренировки преди тазгодишното издание на конкуренцията край Остин.
 Лука Марини най-бърз в първата подготовка в Остин Лука Марини най-бърз в първата подготовка в Остин
Испанският водач на Прамак Дукати съумя да завърти обиколка за 2:02.178, която е със единствено 0.139 секунди по-слаба от неговия връх, който бе реализира в квалификацията преди 12 месеца. Със своето достижение Мартин изпревари с 0.063 секунди международният първенец Франческо Баная (Дукати), до момента в който малко ненадейно тройката добави Алекс Ринс от екипа на LCR Хонда. Най-доброто достижение на испанеца бе с 0.217 по-слабо от това на водача Мартин.

Напълно съгласно упованията първите 45 минути на втората подготовка бяха отделени за по-дългите серии от обиколки в подготовка за спринта и надпреварата, а чак в последния четвърт час водачите излязоха на пистата с нови гуми за квалификационни симулации. При тях първо Жоан Мир (Хонда) поведе, само че след това международният първенец за 2020 потъна в класирането и приключи петъчния ден край Остин на 12-та позиция и не се класира непосредствено за втората фаза на квалификацията.

Освен от първите трима испанецът бе изпреварен още от Лука Марини (VR46 Дукати), Алекс Маркес (Грезини Дукати), Маверик Винялес (Априлия), Фабио Куартараро (Ямаха), Брад Биндър (КТМ), Алейш Еспаргаро (Априлия), Джак Милър (КТМ) и Марко Бедзеки (VR46 Дукати). От тях всички без водача в генералното класиране Бедзеки ще вземат участие непосредствено във втората фаза на сесията за място. Италианецът, който завоюва в Аржентина преди две седмици, бе с едвам 0.039 секунди по-бавен от Милър в разногласието за последното място в топ 10.

Така той ще би трябвало да кара и в първите 15 минути на сесията за място, където компания с изключение на Мир ще му вършат още Такааки Накагами (LCR Хонда), Йоан Зарко (Прамак Дукати), Мигел Оливейра (RNF Априлия), Франко Морбидели (Ямаха), Микеле Пиро (Дукати), Раул Фернандес (RNF Априлия), Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), Щефан Брадъл (Хонда), Аугусто Фернандес (Тех3 ГАСГАС) и Йонас Фолгер (Тех3 ГАСГАС). От тях единствено най-бързите двама ще получат правото да се включат в разногласието за позициите на първите четири редици на стартовата решетка.

Третият спортен уикенд в MotoGP за 2023 година продължава по-късно през днешния ден с третата подготовка, която ще започва в 18:10 часа българско време и ще бъде с дълготрайност от половина час. Резултатите от нея обаче няма да се вземат под внимание за разпределението на водачите в двете етапи на квалификацията, която ще стартира единствено 10 минути след края на третата подготвителна сесия. Тя ще дефинира реда за пускане както за същинското надпреварата в неделя, по този начин и за съботния спринт, който ще започва в 23:00 часа и ще бъде с дължина от 10 обиколки. Неделната конкуренция пък ще включва 20 тура на трасето край столицата на щата Тексас.

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР