Миналият октомври гигантите BASF, Bosch, Daimler и VW изпратиха топ

...
Миналият октомври гигантите BASF, Bosch, Daimler и VW изпратиха топ
Коментари Харесай

ЕС иска свой „Гигазавод” за батерии

Миналият октомври колосите BASF, Bosch, Daimler и VW изпратиха топ мениджъри за чуване в Европейската комисия, с цел да се разиска опцията за произвеждане на автомобилни акумулатори в Европа. Причината е, че европейското автомобилопроизводство не желае да разчита на азиатската и щатска доставка на най-важните съставни елементи за един електрически автомобил.

Месец преди работните групи да показват своите тези, идва позитивен сигнал от Брюксел. Той е обвързван с това, че вложители, подкрепяни от Европейски Съюз, са подготвени да финансират градежа на „ Гигазавод” по сходство на този на Tesla.

“Напредваме доста бързо по европейските стандарти,” разяснява Европейският комисар Марош Шефчович пред Handelsblatt. Индустрията ще показа проект за деяние в края на февруари, който включва над 40 оферти за осъществяване на тази самодейност. Идеите включват пречиствателни станции за лития, кобалта и никела. Обсъждат се и правила за преработване на електрическите автомобили.

В момента близо 90% от клетките, които построяват батериите, се внасят от Китай, Япония и Южна Корея. Индустрията в Европа една прохожда. Volkswagen, който разгласи проекта си да влага $40 милиарда в електрически автомобили, търси обезверено сътрудници в Китай, Европа и Северна Америка за взаимно произвеждане на акумулатори. Германската старъп компания TerraE възнамерява да започва произвеждане през 2019 година и да има два завода, чийто общ потенциал да доближи 34 гигавата до 2028 година

Автомобилните компании биха купували акумулатори от Bosch или Continental, само че доставчиците към момента се двоумят. Шефът на Bosch декларира, че решението за батериите ще бъда взето тази година, само че влизането на пазара на литиево-йонни акумулатори не би имало смисъл. Шефът на Continental счита, че не би могъл да се мери с цената и технологията на Samsung и LG. Затова двете немски компании гледат към твърдотелните акумулатори (solid-state battery), които употребяват корав електролит за разлика от литиево-йонните акумулатори. Тази технология, считат Bosch и Continental, ще е подготвена за произвеждане през 2025 година

Но господин Шефчович счита, че изчакването е рисково. „ Ако просто чакаме идващото потомство акумулатори, рискуваме да загубим целия пазар от конкуренцията тук, в Европа.”

За да окуражи локалното произвеждане, Европейската комисия е подготвена да влага над 200 млн. евро в развойни фондове, които към този момент са налични. Изграждането на фабрики за акумулатори може да бъде оповестено за общ европейски интерес, а това би означавало, че ще бъде освободено от субсидийни рестрикции.

Освен упоменатия първоначално алианс, шведският стартъп Northvolt, воден от някогашния шеф на Tesla Петер Карлсон, възнамерява за създава акумулатори с потенциал от 32 гигавата след 2023 година Европейската капиталова банка ще реши напълно скоро дали да отпусне заем на шведите. През май Европейската комисия ще разгласи решението си за по повод локалното произвеждане на акумулатори за електрическите автомобили.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore .

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Това возило би трябвало да счупи международния връх за нанагорнище

Мъск се отхвърли от заплатата си, с цел да стане още по-богат

С полицейски електрически автомобили се върви за донъти, не по работа
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР