Миналата седмица в комисията към ЕП приехме директивата за енергийна

...
Миналата седмица в комисията към ЕП приехме директивата за енергийна
Коментари Харесай

Евродепутатът Цветелина Пенкова разкри с какво ще се промени животът ни след приемането на еврото

Миналата седмица в комисията към Екологичен потенциал приехме директивата за енергийна успеваемост на постройките. Това значи, че тази инструкция влиза в действие през 2024 година във всички европейски страни и тя залага по-силното потребление на възобновими енергийни източници за отопление и изстудяване на сградния фонд на Европейски Съюз. Предполага и финансиране и поощряване на по този начин наречените дълбоки поправки в постройките. Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова  Цветелина Пенкова Цветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 година в София. След образованието си в Софийската математическа особено за

Тя обясни и какво значат дълбоки поправки - това не е единствено изолираност и саниране, става въпрос за замяна на вътрешните системи на постройката или всичко, което е обвързвано с отоплението и охлаждането ѝ. " Това е значимо, тъй като при осъществяването на един бездънен ремонт, може да се реализира 60% енергийна успеваемост. При постигането на една такава енергийна успеваемост за жилищна постройка се чака да се понижат сметките с 50%. Тази енергийна успеваемост има действителни измерения. Мерките, които ние взимаме - ще се усетят от всеки един български и европейски жител ", изясни още тя.

На въпрос по какъв начин тези средства ще доближат до българските жители, в страната ни към този момент са се отделяли средства за енергийна успеваемост и какъв е резултатът, Пенкова съобщи, че жилищата, който са санирани се следят доста намаляване в битовите сметки. " Чрез по този начин наречените дълбоки поправки минаваме на една по-голяма стъпка. Когато приказваме за конкретика по какъв начин ще доближат средствата, то това ще се случи по доста способи - първата част от средствата са по Плана за възобновяване, отделени са към 400 млн. за тази стратегия за енергийна успеваемост на постройките. Министерство на районното развиване и благоустройство също е отпуснало над милиард и половина лв., по кохезионните стратегии също са отпуснати средства за дълбоки поправки в жилищните здания. Това е единствено началото, още преди да е влезнала в действие директивата. Това, с което се преборихме от страна на Европейския парламент, е да се отделят още спомагателни средства от дълготрайния бюджет на Европейския съюз, т.е. да има спациализирани фондове, ориентирани към възстановяване на енергийната успеваемост на сградния фонд, с цел да можем да подсигуряваме, че средствата ще доближават до жителите ", сподели Пенкова.

Що се отнася до това дали ще доближат до всички или ще има някакви критерии, тя съобщи, че концепцията е да се доближи до всички и да се ремонтира сградния фонд през идващите 20 години. " Има и нови условия по отношение на новостроящите се здания - те би трябвало да са с по-добри изолации и с по-добри вътрешни съоръжения. Що се отнася до критериите - то 15% от най-нискоефективните здания във всяка страна са предпочитани сега. Първият транш от средствата би трябвало да бъде ориентиран към най-нискоефективните здания, само че по-късно ще последва напълно възобновяване на жилищния фонд на страните - членки на Европейски Съюз ", разкри евродепутатът.

Тя посочи, че тук критерият е кои ще бъдат прърви, само че стратегиите ще са ориентирани към безусловно всички. " Другото значимо нещо е, че предпочитани са енергийно бедните фамилии и уязвимите групи и на тях би трябвало да се дават безусловно безплатна финансова помощ, с цел да могат те да извършат тези усъвършенствания в своите жилища.  На административните здания и фамилиите, които могат да си разрешат сходен вид ремонт - то средствата ще се оферират под формата на заеми, данъчни облекчения и различен вид финансови тласъци, само че няма да бъдат напълно безплатни средствата, тъй като няма по какъв начин безусловно всичко да бъде ремонтирано гратис ", изясни още Пенкова.

Пенкова е на мнение, че Еврозоната и еврото остават основен приоритет за България. " Ние действително сме непълноправен член на Еврозоната, бидейки страна с Валутен ръб и лев закрепен по отношение на еврото. Казвам непълноправен член, тъй като единствено привнасяме паричната политика на Еврозоната без да участваме в нейното образуване. Станем ли част от Еврозоната, то страната ни към този момент ще взе участие във образуването на паричната политика, няма единствено да привнася шоковиете и рисковете. Много значимо е да се разбере, че обстановката на България е доста друга по отношение на други страни, които са се включили към Еврозоната, тъй като ние сме във Валутен ръб. Ние нямаме самостоятелна парична политика, а принасяме политиката, която идва от ЕЦБ. Смяната на цените у нас ще бъде към курса, който е в миг ", акцентира още тя и добави, че няма да има изкуствено закръгляне или завишаване на цените.

" Също по този начин има контролни органи, които би трябвало да наблюдават за това и в случай че търговци си разрешат сходно нещо - то те би трябвало да бъдат осъдени. Това се случи и в Харватия, апропо, където търговски вериги си разрешиха за 24 часа да вдигнат двойно цените и това няма нищо общо с еврото, а с непозволени дейности от тяхна страна. Правителството там се намеси и им сподели, че ще им бъдат спрени помощите за справяне с високите цени на електрическата енергия или ще им бъдат вдигнати налозите, т.е. има надзор. Нас не би трябвало да ни плаши фактът, че в случай че има правила, то те няма да се съблюдават. Така че цените - не, няма да се покачат. Другото терзание е, че влизайки в Еврозоната дали няма да има едно последователно завишаване на цените на съществени хранителни артикули, с цел да има едно догонване, само че през последната година ние следим една инфлация от 15%, което значи, че ние към този момент сме постигнали тези равнища. Няма да има завишаване над това, което видяхме през последните 10-12 месеца. Другото доста значимо нещо за потребителите е, че лихвите по обслужването на потребителските заеми също ще паднат, също по този начин ще изчезнат и транзакционните такси на потребителите в банките. Има действителни неща, които ще облекчат и ще създадат всекидневието ни много по-лесно ", безапелационна е тя и прибавя, че след 25 години е време да имаме право на глас в Еврозоната.

По материала работиха Галя Георгиева и Калина Христова
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР