Миналата седмица стотици хиляди българи приеха като чиста монета абсурдната

...
Миналата седмица стотици хиляди българи приеха като чиста монета абсурдната
Коментари Харесай

Нов БГ абсурд: В целия ЕС българите най-уверени, че разпознават фалшивите новини

Миналата седмица стотици хиляди българи одобриха като чиста монета неуместната новина, от уеб страницата на Мартин Карбовски, че  " отряд " от 12 делфина са извадили икона от Черно море на плажа в Сочи и я дали на случаен руски боец, който пък я занесъл в Москва.

Парадоксално, макар че българското общество потвърдено е с най-ниска осведомителна просвета, най-вярващо в теории на конспирацията, надалеч от рационалния разсъдък, само че все пак българите са с най-голяма самонадеяност, че разпознават подправените вести в мрежата.

България се трансформира в образец на това по какъв начин съветската дезинформация се популяризира съвсем безотговорно в Европейски Съюз. Опорните точки на Кремъл се повтарят от политици, водещи медии и публични фигури, което ускорява опасенията, че са под опасност демократични полезности. За западен наблюдаващ са шокиращи случаите на множащи се тайни истории и проникването на пропутински възгледи. ", написа Дневник

Това - още други тревожни изказвания - разказа обширна обява на брюкселското издание " Политико " преди месец. В края на тази седмица сходни изводи имаще и в преглед на " Асошиейтед прес " за съветската агитация в Източна Европа.

Но в случай че се има вяра на най-новото изследване Евробарометър измежду всички страни от Европейски Съюз, анкетираните над хиляда българи не считат, че положенито е толкоз трагично. На въпроса " Смятате ли, че можете да разпознаете дезинформация, когато попаднете на нея? " позитивно са дали отговор две трети (66%).

При това участвалите българи са по-уверени от междинния индикатор за Европейски Съюз (64%), като 18% са споделили, че са " мощно уверени " в разпознаването на дезинформация против 12% в Европейски Съюз. Три пъти повече българи (29% против 10%) са показали, че " доста постоянно " персонално са били изложени на дезинформация и подправени вести през последните 7 дни преди изследването от 26.04-11.05.2002 година

Обичайно стана така наречен слаба медийна просветеност да се изяснява с ниското равнище на обучение. Данните на Евробарометър за България основават усещане, че това не е по този начин: в групата на училите до 16-годишна възраст 9% споделят, че са доста уверени, че ще разпознаят дезинформацията, а други 75% дават отговор " ненапълно убеден ". Това прави общо 84% и е най-големият дял уверени по учебен ценз. Проблемът е, че това са единствено 10 от 1049 участници в онлайн интервютата, т.е. под 1%.

Продължение в 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР