Миналата седмица САЩ предприе ограничения срещу китайските Samsung и LG

...
Миналата седмица САЩ предприе ограничения срещу китайските Samsung и LG
Коментари Харесай

САЩ блокира признаването на Китай за пазарна икономика

Миналата седмица Съединени американски щати предприе ограничавания против китайските Samsung и LG

Още по тематиката
Съединени американски щати ще ограничи вноса на миялни машини от Samsung и LG

Очакванията са президентът Доналд Тръмп да утвърди предложенията на Търговската комисия за въвеждане на мита
23 ное 2017
Европарламентът утвърди закон за отбрана на европейските промишлености от китайския дъмпинг

Той разрешава да се вземат поради екологичните и трудовите стандарти, когато се дефинират митата за импорт
16 ное 2017
EK наложи нови антидъмпингови мита върху китайската стомана
11 авг 2017 Съединени американски щати оспорват признаването на Китай като пазарна стопанска система пред Световната комерсиална организация (СТО), стана ясно от документи които администрацията на Белия дом разгласява през днешния ден. Държавата ще се причисли като трета страна по делото на Китай против Европейския съюз (ЕС), настоявайки на Пекин да бъде отхвърлен новият статут.

Вашингтон и Брюксел против Пекин

Според правилника на Световната комерсиална организация Китай трябваше да получи статуса на пазарна стопанска система още през декември предходната година - тъкмо 15 години след началото на участието си. Тогава Европейски Съюз и Съединени американски щати се опълчиха на решението, а малко по-късно Китай оспори поотделно позициите им пред СТО. Сега Съединени американски щати се причислява като трета страна по делото на Китай против Европейски Съюз.

Според документите, до които екипът на Financial Times е получил достъп, главният мотив на Вашингтон са висящите обвинявания за дъмпингови цени от други страни членки против Пекин. Друг главен миг е държавното присъединяване в стопанската система на Китай, което съгласно Съединени американски щати е в нарушаване на определението за пазарна стопанска система. В документа е посочен още проектът на президента Си Дзинпин " Made in China 2025 ", с който Дзинпин се надява да изведе страната като водач в избрани промишлености, както и зависимостта от присъединяване на държавни предприятия в него.

Ходът на Съединени американски щати може да бъде подкопан от решение на СТО от 2011 година, съгласно което страни членки на организацията нямат правото да третират Китай по друг метод. За момента страната е класифицирана като непазарна стопанска система, което дава правото нa други страни независимо да дефинират дали употребява дъмпингови цени на продуктите си, както и да постановат избрани мита. Според представителя по търговията на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзър решение в интерес на Пекин ще докара до прелом в СТО.

Ако Китай получи превес по делото против Европейски Съюз, то решението би могло да послужи и като казус в борбата със Съединени американски щати, за която се чака да бъде прегледана през 2019 година От сходен ход влошениете връзки сред сегашната администрация във Вашингтон и организацията биха потърпевши още повече.

Зад обвиняванията прозира засилващият се протекционизъм на Съединени американски щати при администрацията на Доналд Тръмп. По-рано тази седмица Вашингтон стартира атни-дъмпингово следствие по вноса на алуминий от Китай. Самостоятелното разледване на комерсиалното министерство е първото по рода си от над четвърт век и покрива импорт на стойност близо 600 млн. $. Според министъра на търговията Уилбър Рос, следствието е в полза на американския бизнес и служащи. Делото е почнало поради сигурни доказателства, че Китай внася алуминий на дъмпингови цени, което ощетява амеркианките производители, съобщи Рос пред CNBC.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР