Миналата седмица проф. Меджидиев обвини предшественичката си в куп неизпълнени

...
Миналата седмица проф. Меджидиев обвини предшественичката си в куп неизпълнени
Коментари Харесай

Д-р Асена Сербезова разкрива: В 50% от случаите лекарите предписват липсващи лекарства

Миналата седмица проф. Меджидиев упрекна предшественичката си в куп неизпълнени рекомендации за разрешаване на казуса с неналичието на медикаменти, отправени от " Информационно обслужване " в негов одит през март м.г., поръчан точно от проф. Сербезова. По думите му от 7 рекомендации за нито една не е взета мярка като се изключи смяната на формулата, по която се пресмята кои медикаменти да попаднат в забранителния за експорт лист и вследствие на която тези лекарства са намалели от 400 на 60 на брой.

" Недостигът на медикаменти го следим години наред и това е проблем, който не се взема решение всебхватно и професионално. В момента доктор Меджидиев се насочва към една от аргументите за това, само че не към главната. Той смесва в опита си за операция на публичното мнение истината с неистината ", съобщи тя пред Българска национална телевизия.

" Правен е разбор какви са аргументите за дефицита на медикаменти - в над 50% от случаите лекарите предписват медикаменти, които ги нямат на пазара по ред аргументи - или фармацевтите избират да се отдръпват от българския пазар, или има проблеми с производството. За да могат хората да получават медикаментите си, лекарите би трябвало да предписват това, което е налично. Това може да се случи, в случай че се дава информация на лекарите какво е налично. В множеството случаи има лечебни други възможности, разумно е да се промотират, да се предписват по генеричното им название ", разяснява проф. Сербезова. По думите й анализът на дефицита демонстрира, аргументите са доста по-големи от това, върху което подчертава министър Меджидиев.

" Няма доказателства, че вярното използване на формулата е довело до дефицит на множеството медикаменти ", уточни тя и добави, че откакто отчетът на " Информационно обслужване " е открил, че формулата не дава отговор на закона, най-логичното нещо, което е следвало да предприеме тя, е точно да я промени. " Това, че той дефинира като неверно едно решение, което има за цел да приведе назад формулата към действието на закона, е рисково ", счита Сербезова. Тя уточни, че останалите рекомендации също са обсъждани с " Информационно обслужване ", само че те касаят усъвършенствания на системата, а не престъпления. " В това е операцията - да се споделя, че не са подхванати нужните дейности ", съобщи тя.

Бившият министър на опазването на здравето уточни още, че системата за следене на медикаментите СЕСПА не е създадена по времето на нейното ръководство. " СЕСПА се управлява от Изпълнителната организация по медикаментите, не от министерство на опазването на здравето, тъй че те са виновни за контрола. Съмнявам се всеки да може да влезе без да остави диря ", разяснява още тя. По думите й разбъркване на истина с лъжа има и във връзка с броя на медикаментите, за които се твърди, че се следят - че те към този момент са 60 вместо 400. " Наблюдаваните медикаменти са 4000, толкоз са те в позитивния лекарствен лист, тъй че жителите би трябвало да са спокойни, че страната следи същия брой лекарства ", съобщи тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР