Миналата седмица парламентът изслуша служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Една

...
Миналата седмица парламентът изслуша служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Една
Коментари Харесай

Защо хората в наводнените села плащат по 40 лева за кубик от дървата, които ги затрупаха?

Миналата седмица Народното събрание изслуша служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Една от тематиките беше по какъв начин страната оказва помощ на засегнатите след потопа села в Карловско. Една от помощите е раздаването на безплатни дърва.

Преди два месеца по време на бедствието тонове дървесен материал и наноси блокираха три карловски села. След това стана ясно, че дървата ще бъде раздадени на потърпевшите поданици на селата.

Кой раздава дървата и в действителност ли са безвъзмездни за хората? От Държавно горско стопанство - Карлово обясниха, че носят отговорност единствено за дървата в обсега на горите, а за тези, свлекли се в потърпевшите села, отговорност носят кметовете.

„ Ние единствено помагахме първия месец след потопа да съберем с нашите камиони дървесината в указаните места. Там сме я транспортирали, оттова нататък локалните структури си вземат решение по какъв начин да си разпределят дървесината ", съобщи шефът на Държавно горско стопанство - Карлово Златю Кличев.

На стадиона в с. Богдан се складира дървеният материал след потопа. Колко дърва има и единствено те ли са питаме кмета. От отговорите му не стана ясно, само че дърва има, обаче не за всички.

Жители на село Богдан описват, че макар обещаните безвъзмездни дърва, през днешния ден картината е друга.

Държавата споделя, че дава дървата безплатно, а кметовете разпределят по описи на най-нуждаещите се. Дървата били безвъзмездни, само че за превоз и рязане би трябвало да се заплати по 40 лева на кубик. Това се е решило на общо заседание споделя кмета на Богдан.

Кметът на село Богдан Христо Иванов: Има си горива, има си разноски, има си превоз, има си товари и по този начин. Те са безплатни страната не ги таксува. Фирми, превозвачи и камиони не вземат участие в разпределението на дървата. Ако може да уредите вие безвъзмезден превоз, обадете се ще се възползваме от тази работа. На тил допускам няма да може да ги придвижите. Не, няма подобен отвод на такива хора. На глупави въпроси не ми се...

В Каравелово и Слатина цената за 5 кубика дърва е 10,50 лева Тарифите за транспорт и нарязване са разнообразни

Дворът на остарялото учебно заведение в Каравелово към този момент е склад за дърва. От тях могат да си вземат единствено потърпевшите от бедствието.

„ Да има задоволително дърва. Безвъзмездно се дават. Плаща се транспортният билет. Фактически се заплаща по 1,50 лева плюс 3 лева превозен билет или за 10,50 лева по 5 кубика на къща давахме на безусловно цялото население ", съобщи кметът на селото Славка Червенкова.

бТВ, „ Тази неделя "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР