Миналата седмица огромна дупка в атмосферата на Слънцето доведе до

...
Миналата седмица огромна дупка в атмосферата на Слънцето доведе до
Коментари Харесай

Нещо притеснително в слънчевата атмосфера сочи към Земята

Миналата седмица голяма дупка в атмосферата на Слънцето докара до мощна геомагнитна стихия, която сложи спътниците в положение на нараснала паника и направи по този начин, че Северното зарево беше очевидно до доста ниски географски ширини.  

На 28 март 2023 беше следена появяването на още една дупка.  

Прогнозите сочат увеличаване на слънчевия вятър към края на седмицата. Добрата вест е, че явлението ще даде още една опция за наблюдаване на превъзходни полярни сияния, съобщи Meteo Balkans.

Короналната дупка е област в короната на Слънцето – външната му атмосфера – която е по-хладна от останалата част заради отворените еднополярни магнитни полета.  

Магнитните полета са това, което разрешава на слънчевия вятър – потокът от заредени частици, излизащи от Слънцето – да се отдалечава по-свободно и затова по-бързо.  И това може да докара до увеличение на геомагнитната интензивност.

Прогнозата на Геофизичния институт Феърбанкс към Университета на Аляска планува нарастване на геомагнитната интензивност както за четвъртък, по този начин и за петък тази седмица.  Въпреки това, Националната океанска и атмосферна организация на Съединени американски щати към момента не е оповестила прогноза за тези дни за геомагнитна стихия.  

По-ясна визия за резултата от новата дупка в слънчевата корона върху нашата планета се чака в идващите няколко дни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР