Миналата седмица Народното събрание ратифицира договора за придобиване на осем

...
Миналата седмица Народното събрание ратифицира договора за придобиване на осем
Коментари Харесай

Гаджев пред Tribune: ПП ликвидираха индустриалното сътрудничество със САЩ във втория договор за F-16

Миналата седмица Народното събрание ратифицира контракта за придобиване на осем нови самолета F-16 Блок 70, които би трябвало да дойдат у нас към 2027 година. Какви ще бъдат позитивите за страната ни и българската бойна авиация от този контракт сред България и Съединени американски щати, какво тъкмо включва избраната от близо 1,3 милиарда $ цена, по какъв начин стои кадровият въпрос и по какъв метод ще бъде реализирана поддръжката на изтребителите.

С тези и други въпроси се обърна към народния представител от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев. Той разяснява още какви са опциите на България по повод военната помощ за Украйна, абсурда с кодовете за машините, който се разгоря през последните дни и опциите ГЕРБ-СДС да сформира държавно управление с първия мандат, който следва да бъде връчен от президента Румен Радев напълно скоро.

 

Г-н Гаджев, в петък Народното събрание утвърди на второто четене ратификацията на контракта за доставка на още 8 самолета F-16, за какво е значимо това решение за България, за нашата защита и какво включва то?

Договорът за вторите осем F-16 беше очакван в този вид още с първите планове за закупуване на нови самолети от 2014 година насам. От самото начало, когато се заприказва за замяна на самолетите, постоянно е ставало въпрос за 8+8, на два стадия, с цел да не се натоварва българският поданик да ги заплаща едновременно всичките 16 в една година. Хубавото, което се случи и то с помощта на договорката от 2019 година е, че в този момент има разсрочено заплащане в продължение на близо 10 години, т.е. самолетите ще бъдат изплащани пет години, откакто бъдат получени. Тъй като се чака вторите осем самолети да дойдат 2027 година, затова те ще се изплащат до 2032 година.

По този метод няма да се натоварва нито бюджета за защита, нито разноските, които данъкоплатците ще заплащат за тях. Защо трябват вторите осем? Защото съгласно изчисленията на Военновъздушните сили на България са нужни най-малко 16 изтребителя, с цел да се охранява българското небе и да се поддържа подготовката на водачите. Това беше неколкократно заявявано, в това число и от служебния министър на защитата. По този метод се осъществя и завършва частта по придобиването на нови самолети за българската авиация. Оттам към този момент следва тяхното снабдяване и асимилиране, а образованието на водачите и на наземния състав и сега върви в Съединени американски щати.

В този ред на мисли все още имаме ли готови фрагменти, които могат да ръководят F-16, какъв брой водачи са нужни за 16-те самолета и какъв брой време лишава цялостният курс на образованието им?

В тези контракти е включена както цената на образованието, по този начин и съответната численост на водачите. Вече има няколко души, които са приключили образование в Съединени американски щати. Самото образование лишава към 2 години, защото то стартира безусловно от А и Б за водачите, такава им е системата на американците. Това нормално са младежи, които скоро са приключили ВВВУ „ Георги Бенковски “ в Долна Митрополия и хора, които ще бъдат обучавани за инструктори. Логиката е една част от тях да бъдат подготвени за инструктори, т.е. да можем да пренесем образованието в България. Така ще си създадем качества сами да си образоваме летателния и наземния състав.

А поддръжката на тези самолети по какъв метод ще се реализира?

В първия контракт попада по този начин нареченото индустриално съдействие, което най-много включва поддръжка на самолетите и дава опция част от нея да се реализира в България, като по този метод и българската стопанска система да получи добавена стойност от този контракт. За страдание държавното управление на „ Продължаваме Промяната “ се е отказало да включи индустриално съдействие във втория контракт. Тъжното или по-скоро смешното е, че в пленарна зала точно Политическа партия насочиха рецензии, че няма да има индустриално съдействие сред България и Съединени американски щати, а те са тези, които го унищожиха.

Да не приказваме, че що се отнася до осъществяването на индустриалното съдействие по първия контракт нищо не е свършено. Преди няколко седмици даже излязоха представители на Политическа партия и споделиха, че осем месеца не са създали нищо по него, тъй като са се чудили кое министерство да бъде водещо. Това, несъмнено, е несериозно. Самата концепция е, че защото така и така плащаме солидни средства, част от тях да могат да бъдат върнати в българската стопанска система посредством трансфер на технологии. За страдание във втория контракт българската страна се е отказала от сходно нещо. По първия контракт обаче, имаме индустриално съдействие и то би трябвало да се осъществя. В последна сметка самолетите имат и своя гаранционен период и след приключването му американската страна има ангажимент за тяхното поправяне и поддръжка в избран период.

Покупката на нови осем изтребители ще коства на страната ни близо 1,3 милиарда $. Според Българска социалистическа партия това е празен чек и тези цени са планирани, по думите на Румен Гечев „ през днешния ден 2 милиарда, на следващия ден 200 милиарда “. Как бихте дали отговор на тези опасения?

Това са цялостни нелепости. Хубавото в този контракт е, че цените, които са посочени в него, са от 2019 година, т.е. те са същите, на които сключихме контракта през 2019 и няма оскъпяване от позиция на инфлацията. Това не е цената единствено за самолетите. В нея влиза и оборудването, и въоръжението, и образованието. Много са съставените елементи, които образуват тази цена, тъй че не би трябвало да се разделят 1,3 милиарда на 8 самолета и да се каже, това е цената на аероплан. В тази цена е включен голям пакет, в който има и въоръжение, и съоръжение. Цената е същата като тази от 2019 година с тази разлика, че в този момент има опция за разсрочено заплащане. Благодарение на това, че тогава ги платихме вкупом, в този момент ще се възползваме от разсрочено заплащане.

Колкото до това дали цените ще се покачват, процедурата е следната – Департаментът на защитата на Съединени американски щати афишира процедура за закупуване на самолети все едно за себе си. Договорът споделя, че България упълномощава Съединени американски щати да ги закупи все едно за себе си. Тоест ние употребяваме безусловно всичките условия и отбрана, които американската страна употребява при закупуване на въоръжение за своите лични потребности. Различните процедури, които са обявявани от американската страна по първия контракт за първите осем F-16, демонстрират, че в действителност това са пределните цени, а в контракта, който е подписан, са много по-ниски. Определено тази опорка не се сбъдва и това не е празен чек. Това са пределни цени, в границите на които самолетите ще бъдат доставени.

По първия контракт, макар инфлацията, в този момент се оказа, че има спестени пари тъкмо заради това през месец юни ратифицирахме смяна в контракта, с което, с помощта на спестените средства, България закупи повече ракети. Тъй че и втората опорка, че първите осем F-16 са закупени без въоръжение е погрешна.

По думите на служебния министър на защитата Димитър Стоянов предлагането на Министерски съвет по отношение на военната помощ за Украйна ще е извънредно консервативно, като тежко въоръжение, каквото са комплексите С-300, С-125 и останалите наши зенитно-ракетни комплекси, както и самолетите Су-25 и Миг-29, няма по какъв начин да бъдат дадени в този миг. Какво съгласно вас би включвало това предложение, какво България има опция да даде на този стадий?

Трябва да забележим какво ще бъде импортирано от Министерски съвет. Имайте поради, че доста огромна част от другите страни, които дават оръжие, получават нещо в подмяна. Това би трябвало да е пределно ясно. Примери има доста. Например, с помощта на американското законодателство за подкрепяне на страните от Източна Европа, което беше признато през октомври, другите страни, които са подкрепили Украйна, получават разнообразни по мярка безплатни грантове. Словакия получава над 250 милиона $, България получава 39, а Република Северна Македония получава близо 100 милиона. Тоест македонците, които предоставиха въоръжение съгласно опциите си, действително получават съвсем три пъти повече, в сравнение с България. Причината е, че позицията на страната ни досега беше несъстоятелна.

По отношение на това какво можем да предоставим, България има своите благоприятни условия, изключително, когато приказваме за въоръжение и муниции, които са налични в другите типове запас. Докладите, които Министерството на защитата единствено е пращало до Народното събрание през годините, демонстрират, че съвсем всичко е в края на виталния си цикъл. Сега имаме неповторим късмет хем да предоставим нещо, което е в края на виталния си цикъл и което на украинците им би трябвало сега, хем след време да получим нещо модерно. Ако не използваме този миг, даже чисто от прагматична позиция, ще плащаме двойно, тъй като ще би трябвало да платим за неговото заличаване и да закупим ново. В този смисъл първо би трябвало да окажем най-елементарната поддръжка за страна жертва на експанзия, нещо което вършат безусловно всички естествени страни, тук би трябвало да е ясно от коя страна на медала стоим, второ да подпомогнем модернизацията на нашата войска, с цел да не се постанова да плащаме някои неща по два или три пъти.

Видяхме по какъв начин се разгорещиха пристрастеностите по време на дебатите за измененията в Изборния кодекс, по какъв начин бихте коментирали изказванията на Георги Свиленски, че Кирил Петков е предложил на Българска социалистическа партия да отдръпна законопроекта в подмяна на кодовете за машините и абсурдът, който се развихри към тези думи на социалиста. Знаете, прокуратурата се самосезира във връзка изявленията в медиите, че машинният избор на последните предварителни парламентарни избори е манипулиран.

Трябва да се види какво е имал поради Петков. Не единствено господин Свиленски, доста представители на Българска социалистическа партия споделят, че са чули сходно предложение, което е меко казано плашещо, тъй като най-малкото министър-председателят не би трябвало да има достъп до тях, камо ли да ги дава. Да спекулираш, че можеш да предоставяш нещо, което по принцип не би трябвало да ти е разполагаем, приказва, че очевидно е било разполагаем, и си бил могъл да го използваш, което не е вярно. По закон другите типове кодове, които се употребяват за основаването на софтуера за гласоподаване са напълно в ЦИК. Как министър-председателят има достъп до неща, до които не би трябвало да има достъп, е въпрос на инспекция.

Предстои връчването на първия мандат на ГЕРБ-СДС. Какви са възможностите да го реализирате?

Ние неведнъж сме казвали, че за нас е доста значимо да създадем всичко допустимо да съставим държавно управление. Когато ни бъде връчен мандата, към този момент ще поставим всички старания. Важното е в действителност да има отговорност от страна на всички политически сили, че най-хубавото за страната е да има постоянно държавно управление. Ако някои считат, че следващи бързи избори ще им покачат резултата, това значи, че не мислят за жителите. 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР