Миналата седмица китайският гигант в сферата на недвижимите имоти „Евъргранде“

...
Миналата седмица китайският гигант в сферата на недвижимите имоти „Евъргранде“
Коментари Харесай

Китайският фалит, който може да ни докара световна финансова криза

Миналата седмица китайският колос в областта на недвижимите парцели „ Евъргранде “ призна, че е под голям напън и предизвести, че може да банкрутира. Новината раздруса международните пазари, отражение имаше още при започване на седмицата.

Сринаха се главните показатели по водещите фондови тържища, а „ Уолстрийт “ светна в алено. Анализаторите показват, че възможният банкрут на компанията е доста неприятна вест на фона на възходящата инфлация, като даже съпоставят обстановката с финансовата рецесия от 2007-2008 година

Кои са „ Евъргранде “

„ Евъргранде Риъл Естейт “ или „ Хенг Да Груп “ е вторият по величина строителен бизнесмен в Китай, има над 1300 здания допълнително от 280 града. Компанията е учредена през 1996 година от Сю Цзяин и в наши дни се занимава с необятен набор действия – от парцели, през електрически автомобили и здравни услуги, до видео и телевизионни продукции. За китайския тръст работят над 200 хиляди чиновници.

Името на Цзяин е добре познато на футболните почитатели, той има най-големият тим в страната – „ Гуанджоу “.

През годините бизнесът му процъфтява, като го трансформира в един от най-големите данъкоплатци в Китай. Цзяин е един от най-богатите предприемачи в страната, а съгласно списание „ Форбс “ персоналното му положение възлиза на 10,6 милиарда $.

Защо компанията е на ръба на банкрута

Но по какъв начин тази просперираща компания сега е на крачка от банкрут? Накратко – възходящи задължения и промени в регулациите.

Акциите на „ Евъргранде “ тази година са се сринали с близо 80%, само че проблемите за компанията започнаха още през 2020 г, когато властта в Китай вкара нови регулации за строителния отрасъл. Според нормативната уредба се вкарва предел на съотношението на задълженията по отношение на приходите и активите на дадена компания.

На доктрина, задачата била секторът на недвижимите парцели да понижи задълженията си и по този начин да се усъвършенства финансовото положение, само че на процедура сюжетът се развива по различен метод.

„ Евъргранде “ предлага парцелите си на занижена цена, с цел да си обезпечи ликвидност и да бъде измежду желаните в бранша. Проблемът идва, когато купувачите възроптават против надутите цени на имотния пазар и на процедура „ пукат балона “.

Започва намаление, с което „ Евъргранде “ не може да се оправи и приходите внезапно спадат, а не могат да се компенсират и с заем поради новите регулации.

Отражението върху международната стопанска система

Към днешна дата задълженията на „ Евъргранде “ възлизат на 300 милиарда $ и активността ѝ е замразена. Засегнатите притежатели и вложители са хиляди.

Затрудненото финансово положение на компанията към този момент повлия на целия заможен бранш в Китай. Трудно е да се каже какво ще последва с акуратност, само че анализатори са на мнение, че може да се стигне до нова международна финансова рецесия. Те дават за образец банкрута на „ Лемън Брадърс “ при ипотечната рецесия от 2007 година

В изявление за CNBC основният капиталов шеф на " Рокфелер " – Джими Чанг, споделя: „ Ако Китай има стопански проблем поради „ Евъргранде “, то тази наклонност ще болести и международната стопанска система “.

На този декор, Сю Цзяин твърди, че строителните работи ще бъдат напълно възобновени, с цел да бъде реализирана главната цел – да се подсигурява предаването на готовите жилища на притежателите, а той ще отговори на купувачите, вложителите, сътрудниците и финансовите институции.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР