Миналата седмица италианският министър на индустрията Адолфо Урсо завърши лобистката

...
Миналата седмица италианският министър на индустрията Адолфо Урсо завърши лобистката
Коментари Харесай

Италия настоява за преразглеждане на предстоящата забрана за продажба на автомобили с изкопаеми горива

Миналата седмица италианският министър на промишлеността Адолфо Урсо приключи лобистката си акция с прессъобщение , в което разгласи поддръжката на страните членки на Европейския съюз /ЕС/ за напъните на Рим да промени идната възбрана на блока за продажба на коли , задвижвани с изкопаеми горива , до 2035 година , съобщи „ Politico “ . Въпреки че формалното предложение на Италия към момента не е оповестено, основен детайл от проекта е да се форсира преразглеждането на мораториума на Европейски Съюз от 2026 година до първите месеци на идната година.

По думите на Италия досега Рим е постигнал „ необятен консенсус “ по препоръчаната смяна, обхващащ целия Европейски съюз , в това число Испания, Германия, Австрия, Нидерландия и Полша. Дипломати от Европейски Съюз обаче настояват, че този блян е мираж.

Противоречия

„ Нидерландия не поддържа предлагането за ускорение на плануваното преразглеждане от 2026 година до 2025 година, “, съобщи върховен чиновник , осведомен с полемиките, на който бе предоставена анонимност , защото не е акредитиран да приказва обществено.

Австрия също се разгласи срещу преместването на преразглеждането , като през вчерашния ден представител на Министерството на околната среда и подвижността съобщи: „ Ние се разгласяваме в поддръжка на сигурността на планирането и софтуерна изясненост, вместо да вършим прибързани промени. “. Говорителят добави, че Австрия не е била известена, че ще обменя хрумвания с Италия по този въпрос.

Полша даде да се разбере, че остава отворена за сходна концепция , само че също по този начин се въздържа да поддържа напълно Италия. По време на среща с медиите, извършена след съвещанието на Съвета по конкуренция предходната седмица, на което Италия разгласи, че са се състояли двустранни срещи, заместник-министърът на технологиите на Полша Игнаци Немчицки съобщи, че би подкрепил предлагането на Урсо, само че акцентира, че решението не е единствено негово.

Междувременно Испания съобщи, също не отхвърля концепцията за по-ранно преразглеждане на законопроекта за излъчванията, само че е срещу смяна на самите цели.

Позицията на Германия поражда въпроси

Най-големият въпрос по тематиката безспорно е обвързван с Германия . В известие за пресата, изпратено след срещата на Урсо с немския министър на стопанската система Роберт Хабек, Италия съобщи, че Германия се е съгласила с нейното предложение преразглеждането да бъде извършено през идната година.

Дипломат от Европейски Съюз удостовери информацията с думите: „ Хабек се съгласи да отсрочи преразглеждането на законодателството за началото на 2025 година “.

Говорител от кабинета на Хабек обаче съобщи пред „ Politico “,  че вицеканцлерът е дал доста ясно да се разбере, че не дава никакви обещания тук, тъй като преразглеждането е заложено в европейското законодателство. Германия също по този начин не загатва за пренасяне на преразглеждането на възбраната на моторите с вътрешно горене от 2026 година на 2025 година, а вместо това упорства да се съблюдава контрактуваният график за ограниченията на Европейски Съюз за понижаване на автомобилните излъчвания – точка, която евродепутатът Свен Гиголд повтори.

Производители на коли оповестиха желанието си да преразгледат мярката за 2035 година, по-специално частта за излъчванията до 2025 година , включена в законодателството, с цел да се подсигурява, че автомобилните компании ще се оправят безболезнено с прехода. До идната година производителите на коли в Европейски Съюз би трябвало да понижат излъчванията си с 15% спрямо равнищата от 2021 година, в противоположен случай ще им бъдат наложени високи санкции. Няколко автомобилни производители признаха, че ще се затруднят да реализират задачите за ограничение на нездравословните излъчвания . Лука де Мео , основен изпълнителен шеф на Renault и началник на лобито на автомобилните производители ACEA, предизвести, че санкциите през идната година могат да доближат 15 милиарда евро.

„ Това ще коства запаси, ще би трябвало да понижим цената на електрическите автомобили и да вършим отстъпки, което ще унищожи остатъчната стойност на автомобила “, изясни той пред медията.

Критиците настояват, че автомобилните колоси са изцяло способни да реализиран задачите , като ги упрекват намерено, че се възползват от тазгодишното закъснение на продажбите на електрически транспортни средства, с цел да продължат да постановат високодоходните SUV модели, задвижвани с изкопаеми горива. Те предизвестяват, че даже в случай че Италия успее да събере нужната поддръжка, не е ясно дали законодателите ще могат да завършат плануваното в оферти период.

След митинга в Бургас: Психолози от София пътуват към Бургас поради проблематично дете!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР