Миналата седмица Евростат - европейската статистическа служба - публикува годишния

...
Коментари Харесай

България в Европа: Защо в Северозапада стават толкова много катастрофи?

Миналата седмица Евростат - европейската статистическа работа - разгласява годишния си отчет. В него обичайно се преглеждат всички детайли на европейския живот и се съпоставят 27-те държави-членки на Европейски Съюз по критерии като обучение, качество на живот, опазване на здравето, стопанска система и др.Журналистите на " Капитал " прегледаха отчета и подбраха най-интересните или изненадващи съгласно тях статистики, които засягат районите на България и се пробваха да отговорят на въпроса " за какво е по този начин ".В идващите няколко дни ще публикуваме по един въпрос и отговор на друга тема.
Може да ви се коства, че България е затрупана от коли, само че истината е по-различна. Според европейската статистика, нашите райони са надалеч обратно като брой коли на глава от популацията. Средната численост за Европейски Съюз е 540 коли на 1000 души, а да вземем за пример в рекордьора - италианската Вале Д`Ост (над Торино, на границата с Франция и Швейцария), са 1711 коли на 1000. Най-ниска е броя в гръцкия Пелопонес - 182 на 1000.

На този декор, българският Северозапад е непретенциозен състезател: 444 на 1000, сходно на всички други български райони.

И тук европейската статистика предлага сериозна изненада. Защо при толкоз дребен брой коли, в толкоз едва обитаема провинция, съдбовните произшествия са толкоз доста?

Според данните на Евростат, Северозападът е в топ 15 на европейските райони по брой произшествия с съдбовен излаз. При междинна стойност за Европейски Съюз от 53 жертви на милион, българският район има 112 на милион (83 действително, защото популацията на района е 740 хил.). На графиката можете да видите по какъв начин са разпределени проблемите по области, като имате поради, че тези данни включват Видин, Монтана и Враца, само че не влизат Ловеч и Плевен, които също спадат към Северозапада съгласно Евростат.

Дали просто в многото разпръснати села и неприятната пътна мрежа на района, водачите карат невнимателно, използвали алкохол и умират всеобщо? Звучи като примамливо пояснение за жълт вестник, само че повода в действителност е друга.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР