Миналата седмица България се сбогува с една от най-любимите си

...
Миналата седмица България се сбогува с една от най-любимите си
Коментари Харесай

Музикални хроники: Джон Лоутън напусна Uriah Heep заради съпругата си, но успя да превърне July Morning в своята песен

Миналата седмица България се сбогува с една от най-любимите си рок звезди – артиста Джон Лоутън.

Музикантът се беше открил у нас, обичаше страната ни и годишно изпълняваше фамозната балада в първата юлска заран на разнообразни подиуми из България.

Лоутън участваше в български филми, излъчвания и културни начинания, а през 2012 година записа албум с „ Диана Експрес “. Беше водещ и на документалната продукция на СКАТ „ Джон Лоутън представя… “, в която разказваше за предишното, традициите и обичаите на Бургас и други български градове.

От 2006 до 2015 година July Morning непроменяемо звучеше на сцената край село Камен бряг, само че първото идване на артиста у нас беше още през 2004 година, когато пя дружно с Б.Т.Р. по покана на тогавашния кмет на Каварна Цонко Цонев.

Концертите на Лоутън бяха станали неизменима част от чисто българската традиция за отбелязване на Джулай морнинг и самият той беше признал, че на никое място другаде не е изживявал нищо сходно.

„ Първият път, когато се случи, погледнах жена си и я питах „ Можеш ли да ми кажеш за какво ставам в 4:30 сутринта, с цел да направя концерт в 5:30 сутринта? “. Но когато го направих, осъзнах: „ Ето по тази причина е. Защото възприятието е ужасно “, споделя британецът.

Той е роден на 11 юли 1946 година в Халифакс и още от ранно детство се насочва към пеенето. „ Родителите ми постоянно пускаха музика у дома. Баща ми беше огромен почитател на Хамонд органа и на хора като Джими Смит, тъй че израснах, слушайки всевъзможни видове музика, в това число джаз “.

 Uriah Heep

Лоутън стартира да се изявява в Норт Шийлдс при започване на 60-те с групата The Deans и сменя няколко обединения, преди да се реалокира в Западна Германия в края на десетилетието. Там получава предложение да стане част от паметната немска рок група Lucifer’s Friend, с която след това записва общо 9 студийни албума.

Също в края на 60-те, само че в Лондон, поражда Uriah Heep и през цялото време минава през много текучество в състава. През 1976 година се постанова допустимо най-трудната смяна – тази на вокалиста Дейвид Байрън. Лоутън е предложен през общи познати и се вписва ослепително в по-тежкото звучене на Uriah Heep спрямо това на Lucifer’s Friend.

“Не знаех доста за Uriah Heep преди да се причисля. След като получих позвъняване от Кен Хенсли, трябваше да си купя албума The Best of Uriah Heep, с цел да се срещна с музиката. И не мислих доста за това, че би трябвало да заменя някой като Дейвид Байрън “, признава Лоутън.

Те обаче са измежду най-силните в десетилетната история на към момента съществуващата групировка. И до през днешния ден една от песните, написани от Лоутън дружно с китариста Мик Бокс, Free ‘n’ Easy, се извършва на бис на концертите на Uriah Heep.

Мнозина евентуално не са осведомени, че интервалът на Лоутън в бандата е толкоз къс, а песента July Morning в действителност е комбинация на кийбордиста Кен Хенсли (който пък умря предходната година) и е записана пет години преди Лоутън да се причисли към групата. Първоначално July Morning е изпята от първия вокалист Байрън, който по-късно е изпъден поради алкохолизма си, довел до ранната му гибел през 1985 година

„ Беше композиция от фактори “, споделя той. „ С Кен Хенсли не се разбирахме добре, той също би го признал. В оня съответен интервал той имаше своите демони, свързани с опиати и такива неща. И музикално не се стиковахме въобще. Така че музикалните разлики изиграха огромна роля, както и това, че взимах брачната половинка си на турнетата “.

„ Винаги пътувахме дружно и това беше бодил в очите им, тъй като те го караха по-рокендрол. Имаха си разнообразни дами на разнообразни места, по този начин да го кажем. И това си стана проблем. Техните дами ги питаха „ Щом дамата на Джон Лоутън може да пътува с вас, за какво и аз да не мога? “ Но просто останалите бяха от остарялата школа и тя повелява да нямаш брачна половинка, в случай че си рок звезда “.

 Photo of John LAWTON and Ken HENSLEY and Trevor BOLDER and Mick BOX and URIAH HEEP and Lee KERSLAKE

По-късно през годините артистът няколко пъти пее още веднъж с Uriah Heep по заменяне, а настрана работи с някои от най-големите имена на рока като легендите от Deep Purple Роджър Глоувър, Дейвид Ковърдейл, Глен Хюз и Иън Гилън.

Джон също по този начин образува GunHill, по-късно преименувана на JLB – John Lawton Band, с която прави турнета из Англия и Европа.

Продадоха го десетилетие по-късно, когато Цонко Цонев към този момент не беше кмет и Каварна загуби образа си на център на рока и метъла.

В последните години здравето на музиканта беше влошено и съгласно някои изказвания, той е бил болен от рак и е претърпял интервенция – въпреки че от Uriah Heep отхвърлиха това в публично известие.

Джон Лоутън си отиде малко преди да навърши 75 година, само че остави голяма диря с музиката си съответно в Източна Европа.

„ Преди въобще не бях наясно какъв брой огромно въздействие е оказала музиката на Uriah Heep върху Източния блок – освен България, само че и Румъния, някогашна Югославия и Украйна, чак до Русия “, признава един път той.

“В тези години музиката на Uriah Heep си беше пробив – дружно с Beatles несъмнено, и с други като тях. Но Uriah Heep беше измежду първите западни групи, които хората бяха слушали на незаконни плочи, бързо скривани от тайните служби, в случай че някой почука на вратата ”.

 

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР