Миналата седмица Агенцията за опазване на околната среда на САЩ

...
Миналата седмица Агенцията за опазване на околната среда на САЩ
Коментари Харесай

Защо е важно да премахнете оловото от водопроводните тръби? Лекар обяснява

Миналата седмица Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати предложи предписание, което изисква водните системи в цялата страна да заменят милиони оловни тръби в границите на идващите 10 години. Новото препоръчано предписание е в сходство с задачата на администрацията на Байдън за унищожаване на всички оловни тръби, без значение от равнищата на олово в пробите от чешмяната или други проби от питейна вода, макар че чиновници споделиха, че някои „ лимитирани условия “ може да бъдат позволени за удължение на времето за довеждане докрай подмяна на линии за цялата система.

Това предложение провокира доста въпроси по отношение на въздействието на оловото върху здравето на хората. Защо високите равнища на олово са толкоз рискови, изключително за децата? Какви са признаците на отравяне с олово и какви лекувания съществуват за него? И какъв брой влияние върху публичното здраве в действителност ще окаже премахването на всички оловни тръби?

За да ни помогне да се ориентираме по тези въпроси, приказвах с медицинския специалист по уелнес на CNN доктор Леана Уен. Д-р Уен е доктор по незабавна помощ и професор по здравна политика и мениджмънт в Училището по публично здраве към Института Милкен към Университета Джордж Вашингтон. Преди това тя е била комисар по опазването на здравето на Балтимор, където нейните отговорности включват контрол на стратегии за предварителна защита на отравяне с олово в детска възраст.

CNN: Защо високите равнища на олово са толкоз рискови и за какво децата са най-застрашени от отравяне с олово?

доктор. Лиана Уен: Мантра измежду педиатрите и специалистите по публично здраве е, че никакво количество олово не е безвредно за децата.

Отдавна е известно, че излагането на олово има доста документирани неподходящи резултати - както краткосрочни, по този начин и дълготрайни - върху здравето на децата. Тези резултати могат да включват увреждане на мозъка и нервната система, което може да се прояви като по-нисък коефициент на просветеност, усложнения в образованието и държанието, загуба на слуха, проблеми с говора и нарушен напредък и развиване.

Неблагоприятните резултати са най-силно изразени при дребни деца под 6-годишна възраст. Това е по две аргументи: Първо, дребните деца и дребните деца се развиват и порастват бързо - тези отрови имат голямо влияние върху разрастващите се органи. Второ, дребните деца постоянно поставят неща в устата си. Ако има оловен прахуляк в тяхната среда, те могат да сложат ръцете си върху праха и да обхванат олово, без хората, които се грижат за тях, да го знаят.

Обхватът на казуса е огромен: съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати децата в почти 4 милиона семейства са изложени на високи равнища на олово.

CNN: Какви са признаците на отравяне с олово?

Уен: Една от компликациите при разкриване на излагане на олово е, че множеството деца нямат признаци. Родителите и полагащите грижи може да не знаят, че децата им имат рисково равнище на олово.

Симптомите не са склонни да се демонстрират, до момента в който в тялото на някого няма огромно количество олово. В този миг те могат да изпитат признаци като коремна болежка, главоболие, повръщане, запек, нервност и гърчове. По-дългосрочните признаци включват закъснение в развиването, усложнения в ученето, загуба на тегло и разстройства на настроението.

CNN: Могат ли и възрастните да получат отравяне с олово?

Уен: Да. Отравянето с олово при възрастни е по-рядко срещано и постоянно се свързва с експозиция на работното място. Има разнообразни евентуални резултати, в това число анемия, проблеми с бъбреците, високо кръвно налягане и проблеми с репродуктивното здраве, в това число невисок брой сперматозоиди и импровизиран аборт. Както при децата, възрастните може да не демонстрират очевидни признаци, само че въпреки всичко да страдат от неподходящи последствия за здравето.

CNN: Как се диагностицират нарасналите равнища на олово?

Wen: Повишените равнища на олово могат да бъдат диагностицирани посредством кръвен тест. Първоначалният скринингов тест може да се извърши посредством общоприетоо взимане на кръв, при което игла се вкарва във вената на пациента и кръвта се събира и по-късно се тества за олово. Понякога за първичния екран може да се употребява и убождане с пръст или пета. Това би трябвало да се направи в лаборатория или лекарски кабинет; домашните проби не са алтернатива сега.

В Съединените щати децата би трябвало да имат премерване на равнищата на олово в кръвта на възраст 12 и 24 месеца. Този скрининг е от значително значение, като се имат поради неподходящите резултати от отравяне с олово и защото високите равнища на олово постоянно са асимптоматични. Може да са нужни спомагателни проби, в случай че има характерно безпокойствие за излагане на олово или в случай че се появят признаци.

CNN: Какво се случва, в случай че бъде открито нараснало количество?

Уен: CDC предлага процедури въз основа на това какъв брой са нараснали равнищата на олово в кръвта.

Някои от тези стъпки включват снемане на деликатна анамнеза и физически обзор, с цел да се реши дали има други признаци, свързани с експозицията на олово. Семейството може да бъде ориентирано за екологична оценка на дома и стратегия за понижаване на риска от олово.

Ако равнищата в кръвта са изключително високи, може да са нужни спомагателни проучвания, като рентгенова фотография на корема, с цел да се ревизира дали е погълнато вещество, съдържащо олово. Ако има тревожни признаци и признаци на отравяне с олово, детето може да бъде признато в болница.

Съществуват някои лечения за остро отравяне с олово, в случай че детето е погълнало огромно количество субстанции, съдържащи олово. Те включват предоставяне на лаксативи, с цел да се опитат да отмият оловото, и интравенозна инфузия, с цел да се опитат да понижат оловото в кръвния поток.
Проблемът е, че огромна част от вредата от отравянето с олово поражда за по-дълъг интервал от време и част от тази щета — като увреждане на мозъка и нервите — могат да бъдат необратими. Ето за какво предварителната защита е толкоз значима.

CNN: Наскоро Американската администрация по храните и медикаментите няколко ябълкови артикули, за които се счита, че са нечисти с олово. Безопасно ли е родителите да продължат да хранят децата си с ябълково пюре?

Уен: Да, само че бих призовал родителите да следват препоръките на FDA и да стоят надалеч от съответните изтеглени артикули.

Понякога има препоръки като тези, на които потребителите би трябвало да се вслушат. Но те би трябвало да имат поради, че множеството излагане на олово не е посредством тези еднократни събития, които притеглят доста медийно внимание.

Основен източник на излагане на олово е посредством оловна багра. Оловната багра не е била неразрешена до 1978 година, а домовете, издигнати преди този момент, „ евентуално съдържат оловна багра “, съгласно CDC. Децата могат инцидентно да обхванат късчета багра. Също по този начин, когато боята се обели или напука, тя отделя прахуляк, който съдържа олово. Децата могат да гълтам или даже да вдишват оловен прахуляк и вследствие на това да имат нараснали равнища.

Има и други източници на

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР