Миналата пролет палестински фермер засажда ново маслиново дърво, когато лопатата

...
Миналата пролет палестински фермер засажда ново маслиново дърво, когато лопатата
Коментари Харесай

Палестински фермер откри древна византийска мозайка в Газа

Миналата пролет палестински фермер засажда ново маслиново дърво, когато лопатата му удря корав предмет. Той се обажда на сина си и в продължение на три месеца двамата постепенно разкопават богато украсена мозайка от византийската ера, която съгласно специалисти е едно от най-големите археологически съкровища, откривани в миналото в Газа , предава Associated Press.

Откритието развълнува археолозите и ръководещите от " Хамас ", които ще създадат публично известие през идващите дни.

Откритието сложи въпроса за по-добра отбрана на антиките в Газа - няколко обекта, застрашени от неналичието на информираност и запаси, както и в непрекъснатия риск от спор сред Израел и локалните палестински бойци.

Мозайката беше открита единствено на километър от израелската граница. Подът, на който има 17 иконографии на зверове и птици, е добре непокътнат и цветовете му са ярки.

" Това е най-красивият мозаечен под, открит в Газа , както във връзка с качеството на графичното показване, по този начин и на сложността на геометрията ", сподели Рене Елтер, археолог от Френската библейска и археологическа школа в Йерусалим.

" Никога не са били откривани мозаечни подове с подобен финес, точност в графиката и благосъстоянието на цветовете в Ивицата Газа ", сподели той.

Елтер споделя, че мозаечната настилка датира от времето сред 5-ти и 7-ми век . Но той предизвести, че би трябвало да се проведат подобаващи разкопки, с цел да се дефинира по кое време тъкмо е издигната и дали е била част от набожен или всемирски комплекс.

Елтер, който е провеждал проучвания в Газа в предишното, не е съумял да посети самото място, само че е прегледал поредност от фотоси и видеоклипове, направени от локални проучвателен сътрудници.

Ивицата Газа, палестински крайбрежен анклав, ситуиран сред Израел и Египет, е бил многолюден търговски път сред Египет и Леванта в антични времена. Крайбрежната линия е цялостна с остатъци от антични цивилизации, от бронзовата епоха до ислямската и османската ера.

Съкровищата обаче рядко били опазвани. В предишното те са били ограбвани. През последните години някои бяха развалени или унищожени от строителни планове или боеве с Израел. Израелско-египетската обсада, наложена след завладяването на Газа от групировката " Хамас " през 2007 година, опустоши стопанската система, оставяйки малко запаси за отбрана на антиките.

" Хамас " от своя страна обръща малко внимание на запазването на обектите, защото се пробва да отговори на потребностите на бързо възходящото население. Повече от 2,3 милиона души живеят на повърхност от единствено 300 квадратни километра. През 2017 година булдозерите на Хамас унищожиха огромни елементи от обект, съдържащ остатъци от 4500-годишно населено място от бронзовата епоха, с цел да създадат място за жилищни планове за своите чиновници.

В началото на тази година булдозери, които копаеха за финансиран от Египет жилищен план в северната част на Газа, откриха гробница от римската ера.

Сред дребното непокътнати обекти в Газа са манастирът " Свети Иларион ", който обгръща интервала от късната Римска империя до интервала на Омаядската династия от ислямско време, както и мястото на византийска черква, която беше възобновена от интернационалните филантропични организации и открита тази година в северната част на Ивицата Газа.

Въпреки че тези обекти също имат мозайки, Елтер сподели, че последното изобретение в централния град Бурейдж в Газа е " извънредно ".

Отделът за антики, ръководен от " Хамас ", разказа мозайката като " огромно археологическо изобретение ", само че отхвърли да разяснява повече, като сподели, че следва публично известие по-късно.

Собственикът на земята, който отхвърли да бъде разпознат преди формалното известие, е покрил разкритата част от мозаечния под с ламарина. Той сподели, че се надява да получи отплата за отбраната на неповторимото изобретение в неговия парцел.

Парчето земя, на което се намира мозайката, е към 500 квадратни метра (5400 квадратни фута) и три изкопани петна разкриват елементи от мозайката.

Елтер сподели, че откритието е в " непосредствена заплаха ", защото е доста покрай израелската разграничителна ограда .

Такива зони по оградата постоянно са сцена на периодически конфликти или израелски нахлувания. Само предишния месец Израел и групировката " Ислямски джихад " в Газа водиха яростна тридневна борба, включваща израелски обстрел на бойни постове и кацане на няколко неизстреляни палестински ракети в региона.

Елтер също се тормози, че разкопките на неопитни хора могат да навредят на обекта. Надеждата му е, че професионален екип може вярно да изкопае, възвърне и отбрани мозайката.

" Наложително е бързо да се провежда незабавна избавителна намеса ", сподели Елтер.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР