Миналата нощ е подготвена цялостната организация за евакуация на екипажа

...
Миналата нощ е подготвена цялостната организация за евакуация на екипажа
Коментари Харесай

Христо Алексиев: Направена е предварителната организация за евакуация на екипажа на VERA SU

 Миналата нощ е готова цялостната организация за евакуация на екипажа на заседналия транспортен съд VERA SU в местността Яйлата. " Действията са превантивни, страната би трябвало да има прелиминарен проект и модел на държание, а не да се чака последния миг ", разяснява министър Алексиев. Състав от девет алпинисти и водолази са създали два паралелни способа за възможна евакуация – въжена линия вид " тролей " и предпазна мрежа.

Днес на брифинг на Кризисния щаб основният шеф на Групово дело " Аварийно-спасителна активност " към Морска администрация-Варна Румен Николов регистрира, че е осъществена сериозна подготовка. Разработеният проект е с два съществени аспекта – недопускане на екологично замърсяване и възможна евакуация на екипажа на заседналия транспортен съд VERA SU в местността Яйлата.

Предвижда се подсилване на плавателния съд, както и спомагателни огледи, съобщи Румен Николов. По думите му, няма смяна на позицията на кораба от момента на засядането. Вижда се процеп на носа на плавателния съд, само че проникването на вода е едва и не е довело да нарушение целостта на хамбара на кораба. Преди следващ опит за освобождение на кораба, ще бъде осъществен още веднъж водолазен оглед.

От щаба разясниха, че страната не разполага с техника за пренасяне на VERA SU. Водят се договаряния и със профилирани международни компании за морско избавяне, с цел да бъдат употребявани, в случай че се наложи.

Има подготвеност за евакуация на екипажа, която може да се реализира в границите на 20-30 минути. Поддържа се непрестанен контакт с екипажа и са обезпечени хранителни запаси. Вече е изпратено искане за мнение до притежателя на кораба за възможна евакуация, само че той е дал отговор, че моряците на борда са в сигурност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР