Миналата година търговският дефицит между САЩ и Китай достигна най-ниската

...
Миналата година търговският дефицит между САЩ и Китай достигна най-ниската
Коментари Харесай

Икономическите отношения между Китай и САЩ се влошават

Миналата година комерсиалният недостиг сред Съединени американски щати и Китай доближи най-ниската си стойност от повече от десетилетие насам, което видимо е сигнал за икономическо разцепление, дължащо се на митата на някогашният президент Доналд Тръмп върху китайския импорт.

Тръмп обмисля още по-високи мита, в случай че бъде избран отново. Намаляването на недостига обаче не значи безусловно понижаване на зависимостта от китайския импорт. Производителите са намерили способи да заобиколят цените, а преместването на производството в други страни е довело до раздуване на недостига в други страни.

Общият търговски недостиг на Съединени американски щати при стоките е намалял до $1.1 трилиона, като разликата с Китай е намаляла с над $100 милиарда до $281 милиарда. Въпреки това пониженият недостиг не отразява забележителен спад в потреблението на артикули в Китай.

Много производители реалокираха производството си, с цел да избегнат митата, което докара до увеличение на вноса от страни като Мексико и Виетнам, които постоянно към момента разчитат на китайски съставни елементи.

Китайските компании се възползват от пропуски в комерсиалното законодателство на Съединени американски щати, като да вземем за пример изключението “ “, позволяващо безмитен импорт на опаковки с ниска стойност.

Въпреки че митата понижиха вноса на засегнатите артикули с 30 %, цялостното им икономическо влияние е нищожно. Проучванията сочат, че възможните изгоди за заетостта от митата се компенсират от загубите при ответните ограничения на Китай.

Сложността на световната верига за доставки прави цялостното обособяване мъчно. Доминиращото състояние на Китай в производството постанова свръхизнос, което усложнява напъните за понижаване на зависимостта.

В момента се поставят старания за пренасяне на производството в страни като Индия и Виетнам, само че китайските компании също по този начин уголемяват активността си на пазари с търговски съглашения със Съединени американски щати, с цел да понижат митата.

Китай може да девалвира валутата си, с цел да подтиква износа в други страни, като евентуално задълбочи наличието си в незасегнатите стопански системи. По-широкообхватните мита могат да ускорят световното обособяване, само че могат и да изострят напрежението. Въпреки провокациите, измененията във веригата на доставки допускат понижаване на китайските съставни елементи във вноса в Съединени американски щати с течение на времето.

В резюме, макар че намаляването на комерсиалния недостиг допуска икономическо обособяване, главните сложности и тактики, употребявани от производителите и китайските компании, вършат цялостното обособяване мъчно.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР