Миналата година Ева Боденмюлер прочита за град в източна Германия,

...
Миналата година Ева Боденмюлер прочита за град в източна Германия,
Коментари Харесай

Германският град, който предлага безплатно жилище за месец

Миналата година Ева Боденмюлер прочита за град в източна Германия, който кани всеки, който желае, да живее един месец гратис. Тя и сътрудникът ѝ Карстен Борк е трябвало да изоставен жилището си в Италия, само че не са желали да се върнат в родния Берлин. " Тогава си помислих: Защо не? ", споделя тя пред The Guardian.

Гьорлиц, най-източният град в Германия, е добре непокътнато архитектурно богатство, изиграло ролята си и в големи холивудски продукции като The Grand Budapest Hotel, Inglourious Basterds и The Reader. Но оцветеният в пастелни краски остарял град, който притегля по 140 хиляди туристи годишно, има доста проблеми.

Гьорлиц е градът в Германия с най-ниски заплати и с максимален дял крайнодесни последователи. След разрушаването на Берлинската стена през 1989 година, източногерманците избягаха на запад и популацията на града понижа с над 25 % до 54 000 души през 2013 година В града има към 7 000 свободни жилища, а безработицата е с една трета по-висока от междинната за страната. Местните политици вземат решение, че би трябвало да създадат нещо, с цел да извърнат тази наклонност и се стопират на концепцията да предложат гратис жилище за един месец.

Други градове също пробват да привлекат нови поданици, като покрият разноските за жилище. Детройт бе първият огромен град, който се опита да заплаща на млади експерти да живеят и работят там за година. Днес концепцията е действителност и на гръцкия остров Антикитира, както и в Тулса, Оклахома, където оферират $10 000, в случай че се преместиш и живееш там година.

Броят на заетите, които работят отдалечено пораства. Вече милиони хора прекарват живота си от един град в различен. И политиците в Гьорлиц вземат решение, че програта им може да притегли тъкмо тези чиновници.

Базираният в Гьорлиц Interdisciplinary Centre for Ecological and Revitalising Urban Transformation (IZS), който следи спонсорираният от страната план, регистрира над 150 претенденти. Две трети са от по-големи градове в Германия, а някои от тях от Унгария, Чехия, Съединени американски щати и Англия.

Сред тях има цифрови бизнесмени, продуценти на филми, модел и музиканти.

Общината се надява, че някои от тях ще се реалокират за непрекъснато в Гьорлиц, а другата цел е претендентите да попълнят въпросник, който да усъвършенства тактиката за развиване на по-малките градове в цяла Германия.

Сега планът е изпълнен съвсем на половина и четирима души са решили да се реалокират. Сред тях е поетът Марк Малон и неговата брачна половинка Венла Саало. Те вземат решение да изоставен Берлин поради трафика, шума и скъпия наем. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР