Миналата година екип от учени, ръководен от Ави Льоб от

...
Миналата година екип от учени, ръководен от Ави Льоб от
Коментари Харесай

Обрат! Оказа се, че отломките от междузвездния кораб са със 790 000 г. по-стари

Миналата година екип от учени, управителен от Ави Льоб от Харвардския университет, откри малки железни сфери на дъното на Тихия океан, които евентуално са остатъци от първия междузвезден астероид, паднал на Земята през 2014 г. Но ново изследване допуска, че тези сфери са се появили 790 хиляди години по-рано.

Слънчевата система не съществува като изолиран обект в космоса, тъй като се е появила в един район дружно със стотици сходни звездни системи. Дори в този момент понякога Слънчевата система взаимодейства с междузвездни обекти, които я посещават, като „ Оумуамуа и кометата 2I/Борисов “. Следователно може да се допусна, че някои междузвездни обекти биха могли да паднат на Земята.
Миналата година Ави Льоб и неговият екип привлякоха огромно внимание от научната общественост, когато оповестиха, че са разкрили някои от междузвездните субстанции на дъното на Тихия океан, пише ScienceAlert. Но нови проучвания демонстрират, че тези субстанции имат по-скоро земен генезис.

Междузвезден обект
Изследването на учените се основава на обстоятелството, че през 2014 година междузвезден астероид е навлязъл в земната атмосфера и е паднал някъде край крайбрежията на Папуа Нова Гвинея. Наблюденията на траекторията на полета на този астероид разрешиха на учените да предположат, че той не идва от Слънчевата система. Затова беше решено да се открият евентуални фрагменти от този астероид.
 междузвезден обект Ави Льоб Миналата година Ави Льоб и неговият екип привлякоха огромно внимание от научната общественост, когато оповестиха, че са разкрили някои от междузвездните субстанции на дъното на Тихия океан. Снимка: ScienceAlert
В резултат на това учените откриха дребни богати на желязо сфери на морското дъно. Учените проучиха състава на тези сфери и откриха, че разпределението на изотопите на химичните детайли в тях е толкоз извънредно, че те най-вероятно имат междузвезден генезис.

Въпреки че тези изводи звучаха много безапелационно, траекторията на полета на астероида в действителност не е толкоз известна. От друга страна, знае се единствено условно място, където са могли да паднат отломките от този обект и по тази причина е мъчно да се потвърди, че откритите сфери принадлежат на него, считат създателите на новото проучване.
Сферите имат земен генезис
От друга страна, в Слънчевата система постоянно се срещат необикновени разпределения на изотопи на химични детайли. Както демонстрира ново изследване, има сходно систематизиране на изотопните съотношения на желязото в обекти от Слънчевата система, по-специално това се отнася за съотношенията на изотопите 57Fe и 56Fe. Изотопните съотношения на откритите сфери са толкоз добре в този диапазон, че вероятността те да бъдат междузвездни е по-малка от 1 на 10 000. Това значи, че тези сфери са от земен генезис, споделят създателите на проучването.
 междузвезден обект Ави Льоб Снимка: Daily Mail
Учените считат, че тези сфери са основани вследствие на удар, т.е. рухване на метеорит, и са разкрили образец за същия удар върху земната повърхнина, по време на който могат да се появят сходни сфери.

Районът, където са открити металните сфери, е част от по този начин нареченото австралийско тектитно поле, което се простира от Югоизточна Азия до Антарктида. Тектитите са тип разтопена канара, която се е образувала на Земята вследствие на конфликти с метеорити. И по този начин, горното поле се е образувало вследствие на рухване на метеорит преди към 790 хиляди години.

Учените изследвали изотопните съотношения и разкрили, че съответстват с тези в други известни тектити. Тоест откритите сфери са към момента със земен генезис. Но това не значи, че междузвездни астероиди не съществуват и най-вероятно те съществуват на Земята, но просто към момента не са открити, споделят учените.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР