Миналата година CineLibri доведе у нас скандалния френски писател Фредерик

...
Миналата година CineLibri доведе у нас скандалния френски писател Фредерик
Коментари Харесай

Плеяда от звезди на киното и литературата идват за CineLibri 2017

Миналата година CineLibri докара у нас скандалния френски публицист Фредерик Бегбеде, живата легенда на чешката кинематография Иржи Менцел, провокативния холандски писател Арнон Грюнберг и режисьорката Катрин Бернщайн. За третото издание на фестивала (11-22 октомври) описът с гостите е още по-голям и впечатляващ.

Легендарният режисьор и притежател на „ Оскар “ Фолкер Шльондроф, изрекъл популярната фраза „ Киното е светлина, сянка, придвижване “, ще ни запознае персонално с два свои кино лентата – „ Завръщане в Монтаук “ и „ Хомо Фабер “ по Макс Фриш. В рамките на фестивала ще можем да забележим гледка на неговото творчество, която включва още „ Една обич на Суан “ по Марсел Пруст и „ Историята на прислужницата “ по Маргарет Атууд.

Месеци откакто му беше връчена една от най-престижните награди в литературния свят – интернационален „ Ман Букър “, у нас ще дойде израелският публицист Давид Гросман. Срещите с създателя ще са две: в Дом на киното, където ще се прожектира едноименният филм по книгата му „ Ще бягаш ли с мен? “, и в книжовен клуб „ Перото “, където ще бъде показано неговото творчество. На българския пазар към този момент може да бъде открита и книгата, която му донесе сегашния Букър – „ Кон влиза в бар “.

Като член на интернационалното жури на първата конкурсна стратегия на CineLibri ще се включи един от най-продуктивните и награждавани европейски кино композитори - Бруно Куле. Носителят на три награди „ Сезар “ и номинация за „ Оскар “ ще участва на прожекцията на кино лентата „ Дневникът на една камериерка “, чиято музика е негово дело. Лентата на Беноа Жако с превъзходната Леа Сейду в основната роля е третата акомодация на едноименния разказ на Октав Мирбо и стои почтено до предходните екранизации на Жан Реноар и Луис Бунюел.

Една от най-успешните киносценаристки в Италия също ще бъде посетител на събитието като част от журито. Дориана Леондеф ще показа и един от последните си филми – комедията „ Най-добри неприятелки “.

Българската писателка и режисьор Елица Георгиева, която от 15 години живее в Париж, ще се завърне на родна земя, с цел да показа кино лентата си „ Всяка стена е врата ”. Лентата документира по един шеговит и трогателен метод „ демократичния преход “ в България сред 1989 и 1991 година. Част от представянето ще бъде и специфичен пърформанс. Дебютният разказ на режисьорката „ Космонавтите единствено минават “, спечелил й една премия и голям брой номинации, към този момент може да бъде открит и на български език от изд. Colibri.

Акцент в програмата на фестивала тази година е и специфичното честване на 95-годишнината на именития кино сценарист, режисьор и публицист Анжел Вагенщайн. Той персонално ще участва на прожекцията на американската продукция за живота му „ Анжел Вагенщайн на 95: Изкуството е оръжие “, а измежду гостите на събитието е и режисьорката на лентата Андреа Саймън, известна със своите интелектуално провокативни произведения.

Билети за всички филми и прожекции са в продажба на EpayGO и в съответните киносалони. Пълната стратегия на фестивала е оповестена на  www.cinelibri.com, спомагателна информация за всички идни събития ще намерите и във фейсбук страницата www.cinelibri.com/CineLibri.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР