Милиони тонове отпадъци годишно се вливат от Дунава в Черно

...
Милиони тонове отпадъци годишно се вливат от Дунава в Черно
Коментари Харесай

Варненски хидробиолог: Нанопластмасата вече е проникнала дори в човешката кръв | Мокрите кърпички са много, много голям проблем, каза още той

Милиони тонове боклуци годишно се вливат от Дунава в Черно море. В реката, която минава през седем страни, се изхвърлят освен пластмаси, а и всевъзможен различен вид боклуци. Всички те в последна сметка доближават до нашето морето. Важно е да се работи не просто по регистрирани на замърсяванията, а по прекъсването на целия развой още в зародиш. Микроотпадъците по никакъв метод не могат да бъдат изкарани от Черно море, откакто веднъж са попаднали там.

Това сподели доцент Виолин Райков от Института по океанология към Българска академия на науките във Варна, който взе участие в откриването на изложбата „ Следвай пластмасата от източника до морето “ в Аспарухово, съобщи кореспондент на Moreto.net.

" Думата екокатастрофа звучи много бомбастично, само че не сме надалеч от такивa феномени. Според едно последно проучване в човешката кръв са открити наночастици, което значи, че дотам сме пропити с пластмаса, че нещата наподобяват съвсем необратими. Все още имаме късмет да спрем потреблението на пластмаса за еднократна приложимост, да се акцентира на преработването и произвеждане на артикули, които още веднъж да влизат в преработване. Все още сме на доста ранен стадий като общество. Има прогрес в доста страни, само че България е към момента при започване на този стадий “, уточни доцент Райков.
Нагледен образец за голямата щета от пластмасата, нерационалната ѝ приложимост, това до какво води потреблението на еднократните артикули, са островите от отпадъци, регистрирани във водите край Азия.

" Натрупването на такива острови става допустимо с помощта на разнообразни течения. На повърхността наподобяват по един метод, а надолу са може би стотици метри. В Черно море няма такива острови. Местата за акумулиране на боклуци постоянно са към брега, където има завихряния на теченията, към скали, подводни пещери. Изкарването на тези боклуци от природата става мъчно “, сподели още доцент Райков.
У нас най-разнообразни боклуци с изключение на във водите могат да бъдат открити и по морския бряг. Сред най – странните неща, които хидробиологът и еколог е откривал с екипа си, са банка с кръв, използвани спринцовки, тръби от разнообразни уреди, джапанки, елементи от хладилници, пакетчета с лекарства, торби с неразбираемо наличие като химически субстанции.

„ Всичко от човешка активност, което може да се сетите. Даже не може да си показа човек по какъв начин е попаднало там. Мокрите кърпички са доста, доста огромен проблем. Много от хората си мислят, че те се разлагат, само че това не се случва. В тях има доста огромно количество пластмаса и стават като тапи в канализациите. Това е проблем в цяла Европа. Хората ги изхвърлят всеобщо заради неведение, безхаберие и се получават извънредно огромни тапи в цялата канализация. Трябва или да се заместят с нещо биоразградимо, или да се забранят във типа, в който съществуват “, разяснява още доцент Райков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР