Милиони левове печелят хора без работа, стоейки си вкъщи, от

...
Милиони левове печелят хора без работа, стоейки си вкъщи, от
Коментари Харесай

Нашенци получават по 1850 лева месечно след 3 дни работа

Милиони левове печелят хора без работа, стоешком си у дома, от френска безработица. Въпреки че компенсациите са изцяло законни, те се получават по скица, а хората взимат приблизително по 1850 лв. на месец цяла година единствено след 3 работни дни във Франция. За практиката сигнализира предприемач от района на Гоце Делчев, който през последните няколко години не може да си откри личен състав, който желае да работи законно. Предлагат ми да ги наема без контракт, с цел да не изгубят помощите, изясни за “Труд news ” вложителят, който има няколко предприятия в разнообразни схеми на стопанската система.

Схемата е елементарна. По френското законодателство при помощите за безработица се изплаща % от последната заплата, а не както е при нас от междинната сума от възнагражденията за избран интервал. Така даже и да работите единствено 3 дни на полето във Франция, българската страната е длъжна да ви изплаща % от цялата месечна заплата, която бихте проработили, в продължение на до 1 година, съгласно това какъв брой години трудов стаж без спиране имате. В тези случаи първите три месеца обезщетение се изплащат от Франция, а останалите - от родния бюджет. В резултат на опцията има стотици злоупотреби. Много хора действително или фиктивно работят по 3 дни или седмица в чужбина, а по-късно си стоят у дома и получават приблизително по 1850-2000 лв. на месец в продължение на година, изясни схемата за “Труд news ” предприемачът.

 

Той заяви, че единствено в района на Гоце Делчев за предходната година са изплатени близо 50 милиона лв. компенсации на хора, които са работили във Франция или близо 4000 души се препитават на този принцип.
Вече е процедура и цели фамилии да се устоят по този метод. Първата година незает е брачният партньор, идната жена му, след това 20-годишното му дете и по този начин бюджетът на семейството е обезпечен, уточни той. При кандидатстване за работа, същите тези младежи, най-често в трудоспособна възраст, упорстват да ги наемат “на черно ”, с цел да не изгубят обезпечения си приход. Редица предприятия работят по този метод, а на част от селските пътища в района можете да видите “пазачи ”, които наблюдават за непознати коли, които отиват към фабриките и алармират незаконните служащи да си тръгнат, описаха представители на бизнеса. Другият трик при инспекции е незаконният служащ да каже името на постоянно ангажиран, който сега не е на промяна, защото инспекторите нямат право да им желаят документи за идентичност, а единствено могат да ревизират дали лице с тези три имена е законно наето на трудов контракт.

Загубата е за бюджета - милиони левове компенсации за хора, които не са съдействали по никакъв метод за родната стопанска система, плащани действително от всички останали, които се трудят съзнателно, влагат и заплащат налози. За казуса неколкократно е сигнализирано до институциите, които обаче дават отговор, че практиката е законна и не могат да създадат нищо по въпроса.

От бизнеса оферират при приемане на помощи от чужбина хората, които ги вземат да би трябвало да се подписват най-малко 3-4 пъти седмично в Бюрото по труда, както работещите са длъжни да се явяват всеки ден на трудовото си място, като по този метод злоупотребите съгласно тях ще станат доста по-непривлекателни.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР