Милиони кубици изкуствен сняг произведоиха китайците за домакинството си на

...
Милиони кубици изкуствен сняг произведоиха китайците за домакинството си на
Коментари Харесай

Китайците произведоха милиони кубици изкуствен сняг

Милиони кубици неестествен сняг произведоиха китайците за семейството си на Зимните олимпийски игри. В Пекин зимните снеговалежи са доста малко, въпреки че тъкмо по средата на игрите в този момент същински сняг заваля на парцали и изненада даже и китайците, обърквайки стартове в алпийските ски, в ски бягането, в биатлона.

Обилен сняг вали на местата на Олимпийските игри в Пекин, само че уредниците избират изкуствения сняг за пистите, казвайки, че е по-подходящ за надпреварите, натъртва точно на този факт Би Би Си. След като уредниците упорстват да се употребява тъкмо софтуерният сняг, както още се назовава.

Обемът на неестествен сняг, употребен на тези Игри в Пекин, е достигнал невиждано високо равнище - над 90%. Смята се, че 49 милиона галона (222,8 милиона литра) вода са били употребявани за производството на милиони кубични метра сняг.



Изкуственият сняг е употребен за първи път в зимните спортове през 80-те години на предишния век. Ванкувър 2010, Сочи 2014 и Пьонгчанг 2018 - всички разчитаха до известна степен на неестествен сняг.

Под микроскоп се виждат разликите в структурата на естествения и изкуствения сняг. Произведеният от машини е доста по-плътен и съдържа доста по-малко въздух в структурата си. Поради тази причина изкуственият сняг е по-твърд и по-влажен - и също по този начин по-студен, което го прави по-подходящ за някои спортове.

Но най-много за китайцйите домакини е по-лесно да се поддържа нужното качество, а и количество по време на надпреварите. Нищо че процесът на произвеждане на неестествен сняг изисква сила, както и сериозен финансов запас. И това беше един от главните проблеми, който притесняваше МОК, когато оценяваше градовете претенденти за домакини на Зимните олимпийски игри през 2022 година

Екологичните терзания обаче бяха оборени от китайците, които оповестиха, че водата, употребена за олимпийските им игри, съставлява по-малко от 2% от локалните доставки. Също по този начин те оповестиха, че употребяваните снежни оръдия се нуждаят от 20% по-малко сила от тези, употребявани на предходните игри.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР