Милиони жители и гости на Париж ще имат възможност да

...
Милиони жители и гости на Париж ще имат възможност да
Коментари Харесай

Пейки като български букви красят кейовете на Париж

Милиони поданици и посетители на Париж ще имат опция да се срещнат с българските букви, показани под формата на истински пейки, заяви Нова тв.

Проектът „ Българските букви “ показва 7 букви от нашата писменост без графичен еквивалент в латинската и гръцката – Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ, Ъ. Изработени като истински пейки, те бяха сложени за първи път през лятото на 2018 година в София от фондация „ Прочети София “ под името „ Скритите букви “ и сътвориха нови места за четене и самобитни литературни кътчета у нас.

Към всяка скамейка са приложени стихове на български и френски език на някои от най-интересните модерни български поети, измежду които Георги Господинов, Мирела Иванова, Силвия Чолева, Надежда Радулова, Амелия Личева и други Преводите на стихотворенията са на Мари Врина-Николов и Ралица Михайлова Фризон-Рош. Кратък текст среща читателите и с най-важното за кирилицата – третата публична писменост в Европейския съюз след латиницата и гръцката писменост, която се употребява от повече от 300 милиона души в над 10 страни.

"Авторството на концепцията е на фондация "Прочети София ". През 2018-та те направиха един превъзходен план в столицата. Разположиха пейки под форма на букви, арт съоръжения, като към всяка една от тях имаше прикрачена лирика и по този начин сътвориха нови места за четене и литературни точки в столицата ", сподели пред камерата на Нова шефът на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева.

Бинева изясни, че е мъчно да се убеди кметство на Париж да сложи пейки с наши букви на кейовете на Сена. "Цялата процедура беше месеци, в които имахме разнообразни позволения, полиция, ограничения за сигурност, само че те харесаха плана. Той ще остане до края на септември ", изясни тя.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР