Милиони хора страдат от хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), а

...
Милиони хора страдат от хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), а
Коментари Харесай

15 ноември е Световният ден за борба с ХОББ

Милиони хора страдат от хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), а у нас болните са над половин милион души.
Заболяването е доста съществено и постоянно срещано респираторно заболяване, което лимитира притока на въздух до белите дробове, предизвиква инфектиране и увреждане на белодробната тъкан и притеснение на дихателните пътища, вследствие на което се затруднява дишането, прецизира БГНЕС.
Болестта нормално се открива на късен стадий и множеството болни стартират лекуване едвам когато са настъпили необратими промени в дробовете им. Само в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души. Болестта убива годишно повече хора, в сравнение с ракът на гърдата и ракът на белия дроб взети дружно. Прогнозата е към 2030 година заболяването да бъде втора причина за гибел в света.
По мотив обществената и здравната тежест на болестта и идния Световен ден за битка с ХОББ - 16 ноември, на 15 ноември от 10.00 часа ще се организира конференция в аудиторията на Клиниката по пропедевтика на вътрешните заболявания в УМБАЛ „ Александровска”. От 11.00 до 14.00 часа ще се организира гратис проучване на главните индикатори на дишането (спирометрия) и премерване потенциала на белите дробове (пулсоксиметрия) на всички искащи. Клиничен психолог ще бъде разполагаем на пациенти с ХОББ за психодиагностика посредством изявление за превъзмогване на депресията в тежките стадии на болестта.
Акценти в конференцията ще бъдат епидемиологичните данни; новата тактика в лекуването на ХОББ; ограниченията за възстановяване контрола на болестта и качеството на живот на хората с ХОББ; Националната стратегия за хронични респираторни болести, която да подсигурява ранната им диагностика и съответната превенция; начинания на Националната осведомителна акция „ Дишам свободно “; показване активността и едногодишната стратегия на новосъздадената Фондация „ Наука и здраве”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР