Милиони хора по света са изложени на риск от холера

...
Милиони хора по света са изложени на риск от холера
Коментари Харесай

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности.

Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като през 2022 година те са били 473 000, т.е. над два пъти повече от предходните 12 месеца.

Предварителните данни за 2023 година сочат още повече случаи - над 700 000. Холерата е остро инфекциозно заболяване на тънките вътрешности и се популяризира посредством храна и вода, инфектирани с бактерията, която предизвиква заболяването. В момента най-силно засегнатите страни са Конго, Етиопия, Хаити, Сомалия, Судан, Сирия, Замбия и Зимбабве.

Увеличаването на случаите се дължи на проблеми с достъпа до чиста вода и канализация. Ситуацията става все по-сериозна поради спорове, икономическа неустановеност, разселване на популацията, както и климатичните промени. Тези трендове са трагични, като се има поради, че холерата е болест, за която има ваксина и също така предстои на лекуване, акцентират от Световната здравна организация.

Международната координационна група по обезпечаване на ваксини ръководи международните ресурси с имунизационни препарати и упорства за ускорение на производството на пероралната ваксина против инфекцията. Необходимо е още обезпечаване на достъп до чиста питейна вода, възстановяване на санитарните условия и бързо тестване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР