Милиони хора, минаващи по красивите калдъръмени улички на чешката столица

...
Милиони хора, минаващи по красивите калдъръмени улички на чешката столица
Коментари Харесай

Европейската столица, чиито павета са от надгробни плочи

Милиони хора, минаващи по красивите калдъръмени улички на чешката столица Прага, не допускат, че стъпват върху остарели надгробни плочи, заграбени от еврейски гробища.

Те наподобяват като естествени павета, неразличими от останалите, тъй като гладката, полирана страна на гранитния блок - тази, която носи надгробния надпис, постоянно е поставяна с лицето надолу, показва Amusing Planet.

Подобно на останалата част от Европа, холокостът опустошава еврейското население в Чехия.

7 чудеса на света, които разочароват. Но никой няма да си признае, че се е минал

Преди Втората международна война представителите на тази етническа група в Чехословакия наброяват 350 000. Систематичното избиване и миграция оставят единствено към 50 000 живи евреи, когато завършва войната.

В идващите десетилетия на комунистическо ръководство антисемитизмът е толкоз мощен, че по-голямата част от останалите евреи непринудено емигрират другаде, оставяйки едвам 8000 представители на общността.

Когато еврейските села са изоставени, стотици гробища остават забравени и без контрол.

Комунистическите управляващи - и изненадващо доста представители на еврейската общественост, виждат в тях скъп източник на строителен материал, който другояче би отишъл на боклука.

В цяла Чехия се демонтират надгробни монументи от еврейски гробове, които се употребяват за павиране на персонални дворове и домашни пътеки, както и на публични улици.



Истината за това от къде са пристигнали паветата се появява на бял свят едвам след рухването на комунизма, само че е обявена в медиите напълно неотдавна. Вестник Pražký Deník пуска публикация за това през 2013 година, а материал на Агенция Франс Прес по случая се появява през 2018 година

Местното еврейско население наподобява знае за случая и въпреки че показва отвращение от обстановката, тематиката не провокира по-широк публичен спор.

Почна се! Първи гръцки плаж забрани пушенето

Лео Павлат, шеф на Пражкия еврейски музей, счита, че би било невероятно да се демонтират паветата и да се възстановят надгробните плочи заради обвързваните с този развой разноски.

Освен това паметниците са нарязани на толкоз дребни части, че по този начин или другояче, би било невероятно да се съберат назад. Павлат обаче би желал градът да сложи табела, напомняща на хората за произхода на паветата и варварството на комунистическия режим.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР