Милиони долари от продажбите на севернокорейски изкуствени мигли, продавани в

...
Милиони долари от продажбите на севернокорейски изкуствени мигли, продавани в
Коментари Харесай

Как Северна Корея превръща изкуствените мигли в ракети

Милиони долари от продажбите на севернокорейски изкуствени мигли, продавани в магазините за хубост по света като " създадени в Китай ", спомагат за възобновяване на износа на поставената под съществени интернационалните наказания страна през предходната година, финансирайки нуклеарната ѝ стратегии и тестванията на разнообразни оръжия.

Обработката и пакетирането на севернокорейски изкуствени мигли - намерено осъществявани в прилежащ Китай, най-големия търговски сътрудник на Пхенян - дава на режима на Ким Чен Ун опция да заобикаля интернационалните наказания, осигурявайки жизненоважен източник на задгранична валута.

Reuters беседва с 20 души - в това число 15 от промишлеността за мигли, както и с юристи по комерсиално право и специалисти по севернокорейската стопанска система – описващи система, при която основани в Китай компании внасят полуготови артикули от Северна Корея, които по-късно се довършват и опаковат като китайски. След това готовите артикули се изнасят на пазари, включващи западните страни, Япония и Южна Корея.

Северна Корея от дълго време е главен производител на артикули като перуки и изкуствени мигли. Но износът на страната спада по време на пандемията от COVID-19, когато затвори компактно границите си. Сериозните равнища на търговия с изкуствени мигли, създадени в Северна Корея и изнасяни през Китай, се възобновява през 2023 година, съгласно митнически документи и източници от сектора. Китайските митнически данни демонстрират, че износът на Северна Корея за Китай се е нараснал повече от два пъти през 2023 година, откакто границите още веднъж бяха отворени. Китай е дестинацията за съвсем целия заявен експорт на Северна Корея.

Перуките и миглите съставляват съвсем 60% от заявения севернокорейски експорт за Китай през предходната година. През 2023 година Северна Корея е изнесла за там общо 1 680 тона изкуствени мигли, бради и перуки на стойност към 167 млн. $.

През 2019 година, когато цените бяха по-ниски, Пхенян е доставил 1 829 тона на стойност едвам 31,1 млн. $.

Държавният департамент на Съединени американски щати и интернационалните специалисти пресмятат, че Северна Корея конфискува до 90% от задграничните доходи, генерирани от нейните жители, доста от които живеят в беднотия.

" Трябва да предположим, че милионите долари всеки месец, които Северна Корея печели от тази търговия с мигли, се употребяват за режима на Ким Чен Ун ", споделя основаният в Сеул юрист по глобите Шин Тонг-чан.

Санкции на Организация на обединените нации и Съединени американски щати

От 2006 година насам Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се пробва да спре програмата за нуклеарни оръжия на Пхенян посредством близо дузина резолюции за наказания, които лимитират опцията му да търгува с артикули като въглища, текстил и нефт. Организацията също по този начин наложи строги ограничавания на севернокорейските жители, работещи в чужбина. Предполага се, че глобите, признати от Съвета за сигурност, ще бъдат прилагани от държавите-членки на Организация на обединените нации, които са правно задължени да го вършат, като употребяват личното си законодателство. Но на процедура няма директна възбрана за сходни артикули, тъй че търговията с изкуствени мигли от Северна Корея не нарушава интернационалното право, разясняват специалисти по глобите пред осведомителната организация.

От 2008 година насам Съединените щати настрана разшириха личните си ограничения против Северна Корея, които включват наказания за всяка компания, която съхранява или продава артикули, чиито продажби финансират режима на Ким - ограничаване, което се ползва и за неамерикански компании, употребяващи американския $.

Според двама адвокати, занимаващи се с интернационалните наказания, обаче съществуват на практика и политически ограничавания за способността на Вашингтон да постанова такива наказания едностранно на субекти, като да вземем за пример задгранични предприятия, които са минимално изложени на въздействие от финансовата система на Съединени американски щати и не продават най-вече на американски клиенти.

Хора, ангажирани в промишлеността, споделят, че Пинду, град в Източен Китай, който се счита за " международната столица на миглите ", е основен възел във веригата за доставки от Северна Корея. Много от основаните там компании като Monsheery опаковат изкуствени мигли, които се създават най-вече от севернокорейци, споделя Уан Тинтинг, чието семейство има компания, изнасяща артикули за Съединени американски щати, Бразилия и Русия.

В изявление за Reuters Уанг декларира, че севернокорейските артикули са помогнали на Monsheery да се развие от дребна фамилна работилница до сериозна компания.

" Качеството на севернокорейския артикул е доста по-добро ", споделя Уанг, съгласно която компанията ѝ няма никакви проблеми, свързани със глобите.

Сериозни приходи за лимитираната страна

Китайските производители стартират да работят със севернокорейски фабрики за мигли при започване на 2000 година Към днешна дата към 80% от фабриките за мигли в Пинду закупуват или преработват първични материали и полуфабрикати от Северна Корея, съгласно оценка за 2023 година, оповестена на уеб страницата на Kali, китайски производител на кутии за мигли.

Администрацията на Пинду твърди, че градът с население от към 1,2 млн. души създава 70% от международната продукция на изкуствени мигли, които постоянно се създават от синтетични нишки, само че могат да бъдат основани и от кожа от норки или човешки косъм.

„ Тези мигли се създават от севернокорейци, опаковат се в Китай и по-късно се продават на локално равнище или се изнасят за азиатски страни като Япония “, показват на собствен ред от комерсиална група в Сеул пред осведомителната организация.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР