Милиони барели гориво, произведено от руски петрол, продължават да се

...
Милиони барели гориво, произведено от руски петрол, продължават да се
Коментари Харесай

Въпреки санкции руски петрол влиза чрез вратички във Великобритания

Милиони барели гориво, създадено от съветски нефт, не престават да се внасят в Обединеното кралство макар глобите, наложени поради войната в Украйна, твърди проучване, представено от Би Би Си.

Така наречената " малка врата " значи, че съветският недопечен нефт се рафинира в страни като Индия, а продуктите се продават в Обединеното кралство.

Това не е нелегално и не нарушава възбраната за импорт на съветски нефт в Обединеното кралство, само че съгласно критиците подкопава глобите, целящи ограничение на средствата за война на Русия.

Правителството на Обединеното кралство отхвърля да е имало какъвто и да е импорт на съветски нефт от 2022 година насам.

Но представител съобщи, че интернационално приетите " правила за генезис " дефинират, че недопечен нефт, откакто е бил пречистен в друга страна, се класифицира за задачите на търговията като произхождащ от страната, в която е пречистен.

Англия е измежду многото западни страни, които желаят да забранят вноса на нефт и петролни артикули с генезис от Русия, с цел да понижат паричните потоци, които Москва може да генерира от изкопаеми горива.

Но два обособени отчета, предоставени само на Би Би Си, сочат, че разпоредбите за пречистване разрешават на артикули, създадени от съветски недопечен нефт, да идват на територията на Обединеното кралство.

Центърът за проучване на силата и чистия въздух (CREA) съобщи, че тази " малка врата в рафинирането " значи, че страни като Индия и Китай, които не са наложили наказания на Кремъл, могат законно да внасят съветски недопечен нефт и да го преработват в петролни артикули като реактивно гориво и дизел.

След това те изнасят тези артикули за Обединеното кралство и други страни от Европейски Съюз.

" Проблемът с тази малка врата е, че тя усилва търсенето на съветски недопечен нефт и дава опция за по-големи продажби във връзка с размера и повишение на цената им, което усилва средствата, изпращани към военния запас на Кремъл ", сподели Исаак Леви, началник на отдела за политика и енергийни разбори Европа-Русия на CREA.

В обособен проучвателен материал кампанийната група Global Witness пресмята, че през 2023 година в Обединеното кралство са импортирани към 5,2 милиона барела рафинирани петролни артикули, създадени от съветски недопечен нефт.

По-голямата част от импортираното гориво - 4,6 млн. барела - е реактивно гориво, което съгласно откривателите на групата е употребявано при всеки 20-и полет в Обединеното кралство.

Лела Стенли, началник на акцията на екипа за Украйна в Global Witness, съобщи, че въпреки " държавното управление на Обединеното кралство да осъжда войната в Украйна, то остава съизвършител в продажбата на съветски нефт, като резервира тази малка врата за пречистване отворена ".

" Всеки паунд, изхарчен за съветски нефт, помагайки на Путин да заплаща за бруталната си война ", добави тя.

В извънредните данни, споделени с Би Би Си от CREA, се пресмята, че през първите 12 месеца на възбраната за импорт на съветски нефт от декември 2022 година петролните артикули, импортирани от Обединеното кралство, са на стойност към 569 млн. паунда, получени от съветски недопечен нефт.

И в двата отчета се твърди, че по този начин наречената " малка врата " индиректно е осигурила на Кремъл данъчни доходи в размер на повече от 100 млн. лири.

В тях се споделя още, че по-голямата част от вноса е идвала главно от три петролни рафинерии в Индия - Джамнагар, Вадинар и Ню Мангалор, както и от девет други в няколко страни, в това число Китай.

Повечето от оценките, направени от CREA и Global Witness, се основават на разбор на данните за доставките на нефт от компанията за данни и разбори Kpler, като данните за цените се основават на Евростат дружно с някои други източници на данни.

И CREA, и Global Witness обявиха, че двата проучвателен документа се основават на догатки и признаха, че анализът на сходна търговия е обвързван с провокации и ограничавания.

Данните на Международната организация по енергетика демонстрират, че вносът на съветски недопечен нефт в Индия се е нараснал след началото на войната в Украйна. В отговор на глобите Русия намали цените на петрола, с цел да притегли нови купувачи.

След нашествието вносът на индийско реактивно гориво и дизел от Обединеното кралство също се е нараснал.

Русия е третият по величина производител на нефт в света. Тя добива недопечен нефт от земята, който по-късно се изнася в рафинерии и се трансформира в артикули като бензин, дизелово гориво, гориво за реактивни мотори и разнообразни пластмаси.

Руската стопанска система е мощно подвластна от този експорт.

Западните съдружници постановиха на Русия многочислени наказания, в това число и ограничаване на цените на петрола, което има за цел да попречи на Москва да получава повече от 60 $ за барел недопечен нефт.

Съществуват обаче въпроси дали ограниченията са толкоз строги, колкото се очакваше, откакто Международният валутен фонд неотдавна увеличи прогнозата си за икономическия напредък на Русия през 2024 година от 1,1 % на 2,6 %./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР