Милиони американци вече изгубиха работата си заради кризата с коронавируса,

...
Милиони американци вече изгубиха работата си заради кризата с коронавируса,
Коментари Харесай

Фед с шокираща прогноза за САЩ: 32% безработица и 47 млн. съкратени заради кризата с COVID-19

Милиони американци към този момент изгубиха работата си поради рецесията с ковид, само че най-лошото занапред следва, считат от Федералния запас на Съединени американски щати.

Икономисти от клона на Фед в Сейнт Луис предвиждат редуциране на 47 млн. работни места, което би довело до безработица от 32,1%, предава Си Ен Би СИ.

Новата прогноза е по-лоша даже от тази на шефа на Фед Сейнт Луис Джеймс Булард, който неотдавна съобщи, че чака безработицата да доближи 30%.

„ Това са доста огромни цифри в исторически проект, само че този потрес е неповторим и не може да бъде съпоставен с нищо, пред което американската стопанска система се е изправяла през последните 100 години “, написа икономистът от Фед Сейтн Луис Мигел Фария-е-Кастро.

Според него обаче тези калкулации не взимат поради два фактора – служащите, които ще отпаднат от пазара на труда и надлежно ще изкривят цифрата за безработицата, и резултатът от неотдавна признатият пакет от стопански тласъци на стойност 2 трилиона $, който ще субсидира фирмите, които не редуцират своите служащи.

Въпреки това картината на пазара на труда в Съединени американски щати към този момент наподобява много мрачна.

В Съединени американски щати бяха подадени 3,28 млн. заявките за помощи при безработица в седмицата завършила на 21 март, което е безспорен връх в историята на страната. Икономисти, интервюирани от Dow Jones, чакат броят на безработните да нарасне с още 2,65 млн. за последвалата седмица.  

Изчисленията на Фед се базират на данни, съгласно които 66,8 млн. американци работят тук-там, които се характеризират с  „ висок риск от съкращения “, като тук влизат продажбите, производството, хранителната продукция и услугите. Според други данни 27,3 млн. души имат специалности, свързани с „ интензивни контакти с клиенти “, като да вземем за пример бръснари и стилисти, чиновници на самолетни компании и продавачи на подготвени храни и питиета. В отчета на Фед е взета междинната стойност на хората от тези две групи, които може да бъдат освободени от работа поради ковид. Резултатът е редуциране на 47 млн. работни места.

Това би довело до растеж на заявките за помощ при безработица до 52,8 млн. или 30% безработица, надминавайки рекордните 24,9% от времето на Голямата меланхолия.

Сред дребното положителни аспекти на този отчет е обстоятелството, че тези равнища на безработица може да бъдат регистрирани за относително къс интервал от време.

„ Броят на останалите без работа ще бъде голям, само че не се обезсърчавайте. Това е неповторимо тримесечие и откакто вирусът си отиде, в случай че изиграем картите си по верния метод и запазим бизнесите непокътнати, хората ще се върнат на работа и всичко ще бъде наред “, съобщи предходната седмица Джеймс Булард.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР