Милиони афганистанци се очаква да отидат в събота до избирателните

...
Милиони афганистанци се очаква да отидат в събота до избирателните
Коментари Харесай

Афганистанците избират президент под погледите на 100 хил. наблюдатели

Милиони афганистанци се чака да отидат в събота до изборните секции, с цел да гласоподават за нов президент макар увеличението на насилието в седмиците след неуспеха на съглашението сред Съединени американски щати и талибаните за прекъсване на най-дългата война на Америка. И откакто талибаните предизвестиха гласоподавателите да стоят надалеч от урните.

Президентът Доналд Тръмп вкара Афганистан в политическа неустановеност, когато ненадейно приключи договарянията с бунтовниците. Кампанията за националните избори едвам беше почнала, защото договорката с талибаните изглеждаше неизбежна и всяко дефинитивно съглашение се очакваше да отсрочи изборите и да принуди президента Ашраф Гани да се отдръпна. Сега изтерзаната от войната страна се изправя пред доста провокации за произвеждането на противоречивия избор.

Гани, който е упрекван в корупция и корист с власт, е водещият кандидат. Най-сериозният му противник е министър председателят Абдула Абдула. Двамата споделяха властта през последните пет години в така наречен държавно управление на единството, контрактувано от някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Джон Кери след изборите през 2014 година, белязани от обвинявания в измами и корупция. В бюлетините са включени имената на 18 претенденти, множеството от които не са водили предизборна акция и това поражда в допълнение комплициране.

Ето някои проблеми, които будят безпокойствие към изборите.

Сигурност

Неспирните офанзиви на талибанските бунтовници взеха десетки жертви последните седмици, включително при самоубийствените набези в центъра на столицата Кабул и против избирателен протест на Гани. Бунтовниците са предизвестили гласоподавателите (около 9.5 млн.) да не вземат участие в гласуването. Гласоподавателите са изложени и на офанзивите на жестокия клон на " Ислямска страна ", който работи най-вече в източната част на страната.

Афганистанската Независима изборна комисия е поискала защита за 5373 изборни секции, само че организациите по сигурността са споделили, че не е допустимо да бъде обезпечена сигурността на 410 секции, които в събота ще останат затворени.

Полицаи и цивилни чиновници от разузнаването ще обезпечат първия и втория кордон към изборните секции. Последният, трети кордон, ще е от афганистанската войска. Една трета от почти 300 хилядите афганистански военни и служители на реда ще бъдат дислоцирани за изборния ден.

Корупция

Вашингтон е изпратил заплашително предизвестие към всички претенденти да се държат транспарантно и почтено. Последните президентски избори през 2014 година бяха белязани от толкоз нарушавания, че не можа да бъде взето решение кой е спечелилият и се наложи намесата на Съединени американски щати. Международни наблюдаващи споделят, че в този момент Съединени американски щати няма да се намесват, а това поражда опасения, че изгубилите претенденти и техните последователи, доста от които са добре въоръжени, ще оспорват резултатите.

В опит да бъдат пресечени корупционни практики на изборите ще има към 100 хиляди наблюдаващи, множеството от които са локални и обвързани с някой претендент. Всеки от главните кандидати - Гани и Абдула - разполага с по над 26 хиляди наблюдаващи, регистрирани за изборния ден.

Разходите

Според някои калкулации съботният избор и възможният втори тур ще костват 150 млн. $. Афганистанското държавно управление ще заплати 90 милиона, а интернационалните донори - останалите 59 милиона.

Какво следва

Ако първият тур не излъчи явен победител, ще има втори. За победа в изборите претендентът се нуждае от 51 на 100 от гласовете.

Според афганистанския избирателен закон решението за окончателните резултати би трябвало да бъде взето в период от две седмици. Вторият тур е сред двамата кандидати, събрали най-вече гласове на първия.

Мирните договаряния

Бившият президент на Афганистан Хамид Карзай предизвести, че изборите може да навредят на опитите за кротичък завършек на 18-годишната война. Той прикани за възобновяване на договарянията на Съединени американски щати с талибаните. Увеличава се групата афганистански водачи, мнозина от които са съперници на Гани, които се притесняват, че едни неприятно протекли избори може да доведат до по-голямо разделяне в страната, която така и така е надълбоко разграничена по етнически признаци. " Първо би трябвало да реализираме мир в Афганистан, а тогава да вършим избори ", сподели във вторник Карзай в изявление за АП. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР