Милиардерът Джеф Безос е предложил да поеме разходи на НАСА

...
Милиардерът Джеф Безос е предложил да поеме разходи на НАСА
Коментари Харесай

Безос предлага 2 млрд. долара на НАСА в замяна на договор за мисия до Луната

Милиардерът Джеф Безос е предложил да поеме разноски на НАСА в размер на 2 милиарда $, в случай че американското галактическо ръководство разпореди на неговата компания Блу произход контракт за основаването на галактически транспортен съд, планиран да откара астронавти на Луната, съобщи Ройтерс.

През април НАСА разпореди на конкурентната компания Спейс екс на Илон Мъск контракт на стойност 2,9 милиарда $ за построяването на галактически транспортен съд, който да върне астронавтите на Луната най-рано през 2024 година, като отхвърли тогава кандидатурите на Блу Ориджин и на подизпълнителя в региона на защитата Дайнетикс. Тогава Блу Ориджин си партнираше с Локхийд Мартин, Нортроп Гръман и Драпър.

НАСА аргументира решението си с предисторията на Спейс Екс в орбиталните задачи и с други фактори. Според Безос обаче без конкуренция в тази област краткосрочните и дълготрайни упоритости на НАСА по отношение на Луната ще се отсрочат, в последна сметка ще костват повече и няма да служат на националните ползи.

Блу Ориджин е внесла митинг в сметната палата на Съединени американски щати по отношение на възлагането на контракта за кораба до луната на Спейс Екс. Становище в тази тенденция ще има при започване на август. Според Блу Ориджин НАСА незаслужено е отдала приоритет на Спейс екс, като му е разрешила да поправя предлаганата цена.

Безос и Мъск са респективно най-богатият и третият най-богат човек на света, съгласно сп. " Форбс ". Офертата на Безос към НАСА идва броени дни, откакто той хвърча с още трима души до ръба на космоса на борда на капсулата Ню Шепард.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР